13.7 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateNicolae Dabu cere despagubiri de 200.000 de euro pentru sapte luni petrecute in inchisoare

Nicolae Dabu cere despagubiri de 200.000 de euro pentru sapte luni petrecute in inchisoare

La Tribunalul Olt s-a judecat miercuri, in premiera pentru acest judet, un caz in care un cetatean a actionat in judecata statul roman. Nicolae Dabu, de 32 de ani, din Slatina, eliberat din arestul IJP Olt pe 5 februarie 2004 dupa 209 zile petrecute dupa gratii, a fost inchis in data de 12 iulie 2003 sub acuzatia de vatamare corporala, dupa un proces judecat la Timisoara. Pedeapsa primita: doi ani inchisoare, cu suspendarea tuturor drepturilor, si despagubiri fara precedent de 300 de milioane de lei. Mai exact, Nicolae Dabu a fost judecat si condamnat in lipsa, fara aparator, de un complet compus din doi judecatori. Recursul a fost respins de alti trei judecatori de la Curtea de Apel Timisoara ca tardiv.

Statul roman – bun de plata

Nicolae Dabu a fost transferat de la un penitenciar la altul, iar conditia sa fizica (el suferind de astm de mai multi ani) s-a inrautatit vizibil. Memoriile depuse la toate forurile nationale, inclusiv la Ministerul Justitiei, al Administratiei si Internelor, guvern, presedintie, in care se facea referire la judecarea bizara a cazului sau, nu s-au soldat cu nici un rezultat. Dupa mai bine de sapte luni in care s-a aflat printre infractori, Nicolae Dabu a fost eliberat la inceputul lunii februarie a acestui an de Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a intrevazut greselile crase ivite la instrumentarea si condamnarea acestuia.

Miercuri, intr-o sedinta prezidata de judecatoarea Maria Maican, a avut loc prima infatisare in cazul Nicolae Dabu vs. statul roman, unde slatineanul a cerut despagubiri de 200.000 de euro: 100.000 de euro- daune materiale, si 100.000 de euro- daune morale.

„Am stat printre infractori peste sapte luni fara sa fiu vinovat! Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost singura institutie care si-a dat dat seama de greselile petrecute la Timisoara. Perioada aceasta nu o voi uita niciodata si nu am de gind sa las ca totul sa treaca fara ca eu sa nu fac ceva! Am suferit destul pentru niste afaceri ale altora! Cineva trebuie sa plateasca pentru asta!“, a spus Nicolae Dabu.

De la Timisoara, la CEDO

Tribunalul Olt a respins miercuri, dupa numai o ora de deliberari, actiunea slatineanului ca fiind „prematur formulata“. Rezultatul nu i-a surprins nici pe reclamant, nici pe avocatul acestuia, Alexandru Pantea, devenit celebru dupa ce a cistigat primul proces de acest gen impotriva statului roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg.

„Avind in vedere modul cum s-au derulat lucrurile pina acum, judecatorii de aici nici nu puteau da o alta sentinta pentru ca si-ar fi riscat propriile locuri de munca! De aceea am si cerut stramutarea rejudecarii cazului de la Timisoara, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru ca acolo nu am fi avut nici o sansa in rejudecarea cazului! Pe 26 iunie are loc sedinta de stramutare a procesului. O sa fie greu, pentru ca acest om este acum in razboi cu toti judecatorii si procurorii din Romania.(…) Ii vom chema in judecata pe cei cinci judecatori si cei doi procurori care au participat la acest caz anul trecut si le vom cere despagubiri de 200.000 de euro pentru ceea ce au facut!“, a spus Alexandru Pantea.

Alexandru Pantea si clientul sau sint decisi sa mearga pina in pinzele albe cu acest caz. Dupa rezultatul de miercuri acestia vor face apel la Curtea de Apel Craiova, iar apoi la Inalta Curte de Casatie si Justitie. „Sintem nevoiti sa parcurgem toate aceste etape deoarece intentionam sa ajungem pina la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg“, a precizat Alexandru Pantea. Pentru astfel de cazuri in care cetateni romani au fost nedreptatiti de statul roman, Pantea a infiintat la Zimnicea, judetul Teleorman, in acest an, Asociatia Pro Europa. Fundatia isi propune apararea drepturilor omului in tara noastra si implementarea legislatiei europene in Romania. Cazul Nicolae Dabu este primul de care fundatia se ocupa, avocatul Alexandru Pantea fiind sigur ca clientul sau va avea in final sorti de izbinda.

In ultimii zece ani, 180 de cetateni romani care s-au considerat nedreptatiti de statul roman au formulat plingeri impotriva acestuia. Ministerul Justitiei a dispus intotdeauna revizuirea dosarelor. Pina in prezent, statul roman a acordat in urma proceselor pierdute in fata romanilor care s-au considerat lezati in drepturile lor despagubiri de 300.000 de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS