12 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAfisajul electoral - facut dupa ureche

Afisajul electoral – facut dupa ureche

Inainte de inceperea campaniei electorale, Consiliul Local Tirgu Jiu a aprobat o hotarire, la initiativa primarului Florin Circiumaru, care stabileste clar locurile in care se pot lipi afise electorale. In acest sens, in cele mai circulate zone ale municipiului, piete, zona centrala, statiile de transport in comun, au fost amplasate panouri speciale pe care candidatii sa-si lipeasca afisele. Cel care a incalcat aceasta hotarire a fost chiar initiatorul ei, primarul Florin Circiumaru. Afisele in care apare acesta au fost lipite pe ziduri de bloc, dar si in spatii ale unor institutii publice, aflate in subordinea primariei. Astfel, pe usa Administratiei Pietei 9 Mai, dar si pe troleibuzele apartinind societatii TRANSLOC, au aparut afise cu actualul primar al municipiului. Hotarirea de consiliu a fost comunicata si Politiei Tirgu Jiu, Comandamentului de Jandarmi Gorj si Corpului Gardienilor Publici. Nimeni nu a indraznit insa sa-l amendeze pe primar ca nu a respectat hotarirea propusa chiar de el.

Opozitia se plinge ca puterea ii rupe afisele

PSD este de altfel si singurul partid care are bannere atirnate intre stilpii de pe marginea strazilor. Primarul spune ca are autorizatie de la Politia Municipala si a avut grija sa si-o procure din timp pentru a fi pregatit pentru campanie. Acesta a precizat ca si celelalte formatiuni politice pot sa agate bannere, dar deocamdata nici un partid sau candidat nu a facut acest lucru. Lupta electorala se duce mai mult in strada, unde contracandidatii apeleaza la traditionalele metode de colorare a afiselor „inamicilor“ sau chiar la ruperea lor. Reprezentantii opozitiei s-au plins in repetate rinduri ca le sint rupte afisele, dar la Biroul Electoral Judetean nu a fost depusa nici o sesizare privind nereguli ale campaniei electorale.

Partidele din Gorj risca amenzi de pina la 300 de milioane de lei

Pe linga legile si hotaririle privind lipirea afiselor, aproape toate organizatiile partidelor politice din Gorj au incalcat Legea 43/2003, privind finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale. Conform acestei legi, pe afisele electorale trebuie specificat numele agentului economic care le-a tiparit, iar formatiunea politica trebuie sa declare Curtii de Conturi numarul de afise tiparite. Locul unde au fost editate lipseste insa de pe cea mai mare parte din afisele folosite de organizatiile din Gorj ale partidelor, atit de la putere, cit si din opozitie. Mult mai constiincioase in acest sens s-au dovedit insa organizatiile politice nou-infiintate, printre putinele care au respectat legea electorala referitoare la afise.

Pentru aceste abateri, conform aceleiasi legi, organizatiile politice risca amenzi care sint cuprinse intre 30 si 300 de milioane de lei, cu conditia ca institutiile abilitate sa se autosesizeze.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS