15.6 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCAS Gorj cere rectificari de 215 miliarde de lei pentru sistemul sanitar

CAS Gorj cere rectificari de 215 miliarde de lei pentru sistemul sanitar

• Banii sint necesari pentru suplimentarea fondului destinat medicamentelor gratuite si compensate • Viata bolnavilor de hemofilie din judet depinde de rectificarea care le-ar aduce banii pentru tratament

Bugetul alocat sistemului sanitar din Gorj ar putea fi majorat cu 215 miliarde de lei, suma ceruta drept rectificare de conducerea Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Gorj. In acest fel bugetul pe tot anul ajunge la 914 miliarde de lei. In primul trimestru, incasarile la bugetul de asigurari de sanatate realizate de Directia de Finante Gorj au fost de 241 de miliarde de lei, la care se adauga 2,5 miliarde, incasari realizate de CAS Gorj. Reprezentantii institutiei spun ca nu este exclus ca pina la sfirsitul anului sa mai fie si alte rectificari daca ritmul de incasari va fi cel propus. Pina luna viitoare, conducerea CAS va primi raspunsul de la Ministerul Finantelor in ceea ce priveste aprobarea rectificarii cerute.

Jumatate din bani se vor duce pe medicamente

O mare parte din banii ceruti la rectificare vor fi repartizati pentru medicamente, eliberate pe retete in farmacii sau administrate bolnavilor in spitale. Farmaciile urmeaza sa primeasca 63 de miliarde de lei, bani ce vor fi impartiti intre cele 45 de farmacii care au contract cu CAS Gorj. Pentru ca in prezent doar cinci farmacii din Tirgu Jiu mai elibereaza medicamente gratuite, CAS s-a vazut nevoita sa apeleze la un fond de urgenta reprezentind 10% din plafonul repartizat pe intreg anul. Suma de 11 miliarde de lei va fi impartita intre farmacii pentru medicamentele compensate si gratuite de pe trimestrul doi.

93 de miliarde pentru spitale

Asistenta medicala din spitalele gorjene va primi, la rindul sau, in cazul aprobarii sumei cerute prin rectificare, 93 de miliarde de lei. Mai mult de jumatate din suma, aproximativ 52 de miliarde de lei, va fi repartizata Spitalului Judetean din Tirgu Jiu. Celelalte spitale orasenesti vor primi mai putin de opt miliarde de lei fiecare. Ceva mai multi bani vor ajunge la Spitalul de Psihiatrie de la Turceni, aproximativ 12 miliarde de lei, si la Sanatoriul TBC din Dobrita, 16 miliarde. Rectificarea bugetara reprezinta singura sansa de a-si procura tratamentul necesar pentru cei 13 bolnavi de hemofilie din judet. La repartizarea bugetului, acestia au primit doar citeva sute de milioane de lei pe intreg anul, bani care sint necesari intr-o singura luna. CAS a cerut la rectificare doua miliarde de lei pentru acesti bolnavi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS