19.4 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomii din Craiova vor sa munceasca

Romii din Craiova vor sa munceasca

Organizatiile neguvernamentale ale romilor din toata tara s-au intilnit saptamina trecuta la Brasov, pentru a pune la punct pasii pentru implementarea, in Romania, a programului „Decada de imbunatatire a situatiei romilor“. Proiectele vor fi finantate de institutii specializate din strainatate.

„Pentru a beneficia de banii trimisi din Occident, romii din Craiova trebuie sa realizeze proiecte bine definite, dar si realizabile. Acestea vor fi inaintate ONG-urilor, care, la rindul lor, le trimit direct finantatorilor, spre exemplu PHARE sau MEDE, ori catre cele trei organisme recunoscute de acestia: Agentia de Dezvoltare Comunitara Impreuna, Centrul rom pentru investitii sociale si studii rome si Centrul de resurse pentru comunitatile de romi din Cluj. Vor fi acceptate doar proiectele viabile, de pe urma carora comunitatea de romi ar avea de cistigat pe termen indelungat. Nu se urmareste oferirea de sprijin doar pentru o luna, doua.

Din acest motiv, reprezentantii ONG-urilor vor merge in teritoriu pentru a identifica problemele cu care se confrunta romii si ii vor ajuta sa-si intocmeasca un proiect de finantare. Cel mai important este ca ei doresc sa munceasca si sa cistige un ban cinstit“, a declarat Vasile Velcu Nazdravan, presedintele unei organizatii neguvernamentale din Craiova.

In Craiova, exista sase astfel de organizatii ale romilor care colaboreaza pentru a putea beneficia de banii alocati programului „Decada de imbunatatire a situatiei romilor“. „Fara sprijinul primariei, nu stiu daca o sa reusim. Oricum, cea mai interesanta idee, care ar putea sa dea un randament mare, ar fi realizarea de caramida. Aproape toti romii cunosc aceasta indeletnicire. Trebuie insa gasiti si cumparatorii, pentru ca degeaba obtinem bani sa producem caramida, daca nu avem cui sa o vindem. In principal, ne vom baza pe productie, deoarece este cea mai avantajoasa“, a incheiat Nazdravan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS