12 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate25.000 de persoane au participat la Sarbatoarea Liliacului

25.000 de persoane au participat la Sarbatoarea Liliacului

La traditionala Sarbatoare a Liliacului din comuna mehedinteana Ponoare, ce a avut loc la sfirsitul saptaminii trecute, au participat, conform organizatorilor, peste 25.000 de persoane din toata tara, si din strainatate. Societatea de transport public local din Drobeta Turnu Severin a pus la dispozitia doritorilor autobuze.

La sarbatoare au fost invitati oficialitatile judetului, formatii artistice din Mehedinti si din judetele limitrofe si solisti de muzica populara. „In rezervatia botanica au avut loc hore, la care au luat parte multi dintre fiii satului, care s-au intors acasa in aceasta perioada. Au mai participat artisti din Cluj, Tirgu Mures, Prahova si Bucuresti“, a spus Iacob Ciunescu, primarul comunei Ponoare.

La Sarbatoarea Liliacului, cei peste 25.000 de participanti au ascultat de doua zile muzica populara, au mincat carne de miel la protap si au admirat atractiile turistice ale zonei, cum ar fi Carstul Mehedintiului, Pinza de Apa a lacului Zaton sau Podul lui Dumnezeu.

Monumente naturale unice in Europa

Pe teritoriul comunei se intinde rezervatia geomorfologica Complexul Carstic Ponoare. Pe o suprafata de 100 de hectare, aici se intilnesc cele mai originale fenomene carstice din Romania: poli, vai oarbe, pesteri, cimpii de lapiezuri (incretituri calcaroase), Cimpul Cleopatrei, Cimpul Afroditei, ambele aflate la o altitudine de 600 metri, dar si cunoscutul pod natural, denumit de localnici Podul lui Dumnezeu, format prin prabusirea tavanului unei pesteri. Acesta are o lungime de 27 de metri, o latime de noua metri si 14 metri inaltime. Pe acest pod natural trece soseaua ce leaga municipiul Drobeta Turnu Severin de orasul Baia de Arama. Podul s-a format prin prabusirea unui perete al Pesterii Bulba, care, la rindul sau, prin cei 5.000 de metri de galerii, dar si prin arhitectura interioara deosebita se constituie intr-o atractie turistica. Deasupra pesterii si a podului se afla un deal plin cu plante de spinz si cu formatiuni carstice, intre care lapiezurile ce alcatuiesc Cimpul Afroditei si Cimpul Cleopatrei, care sint unice in Europa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS