27.8 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Contorul inteligent“ te lasa fara electricitate daca vrei sa calci rufe in timp ce te uiti la stiri

„Contorul inteligent“ te lasa fara electricitate daca vrei sa calci rufe in timp ce te uiti la stiri

Pentru a le permite clientilor sa nu depaseasca un anumit consum lunar de energie, noul aparat intrerupe lumina daca „simte“ prea multe aparate in functiune

Populatia va putea opta de luna aceasta pentru un nou sistem de facturare a energiei electrice consumate. Acesta presupune montarea unui contor special, pe trepte de putere. „Contorul inteligent“ va masura consumul de electricitate pe secunda si va opri alimentarea cu energie daca se depaseste un anumit barem. Consumatorii pot opta pentru mai multe trepte: 0-3 kw, 3-6 kw sau peste 6 kw. Acest lucru inseamna ca populatia isi va alege un tip de consum care sa tina cont de aparatele electrocasnice pe care le detine. Clientii Electrica vor putea sa aleaga tipul de abonament care sa le permita functionarea, in acelasi timp, a masinii de spalat, frigiderului si televizorului. Daca vor baga in priza si fierul de calcat, concomitent cu celelalte trei, atunci alimentarea cu electricitate se intrerupe. Contorul este dotat cu o siguranta automata, care poate fi repusa in functiune de consumator. Pentru ca sa continue alimentarea cu energie electrica, este obligatorie scoaterea din priza a unuia dintre aparatele care erau in functiune. „Acest gen de consum este stabilit inca din ianuarie de catre Autoritatea Nationala pentru Reglementare in domeniul Energiei Electrice (ANRE), dar pina acum nu au existat contoarele care sa il masoare“, a declarat Ion Lungu, presedintele ANRE.

2.200 de lei pentru 1 kwh

„Practic se invata consumatorul sa foloseasca aparatura electrocasnica alternativ. Dupa ce termina de spalat la masina, va putea sa calce etc. Aceasta este, practic o alternativa la tariful social. Acesta prevedea o plata de 1.722 de lei/kw, pentru un consum de 60 de kilowati lunar, iar pentru ce depasea acest barem se plateau 7.404 lei pe kilowatt, insa nimeni nu avertiza consumatorul ca a depasit cei 60 de kilowati“, a precizat Lungu. Prin urmare, noul sistem de tarifare va „obliga“ clientul sa se incadreze intr-un anumit consum zilnic. Adica, sa nu tina televizorul aprins atunci cind spala rufe la masina, spre exemplu. Sau sa nu calce in timp ce merg si televizorul si frigiderul/masina de spalat etc. Orice consumator care doreste sa beneficieze de noul sistem de tarifare trebuie sa depuna o cerere la sediile Electrica. In baza acesteia, i se inlocuieste gratuit contorul existent cu cel special.

Dupa montare, consumatorul va trece direct pe noul sistem de tarifare. Pentru acesta, tariful este de 2.200 de lei/kw, la care se adauga 1.340 de lei/zi-abonamentul (pentru consumul de pina la trei kilowati pe zi) sau 2.800 de lei/zi (pentru consumul intre 3 si 6 kilowati/zi). Cel care opteaza pentru asemenea sistem nu va mai putea beneficia de tariful social. Pentru noul tip de tarif, Electrica a achizitionat 15.000 de contoare.

Tarif social doar pentru „consumatorii vulnerabili”

In plus, tariful social va fi accesibil pentru mai putini consumatori. Regulamentul elaborat de ANRE va intra in vigoare la mijlocul acestui an si va prevedea ca doar „consumatorii vulnerabili“ vor putea opta pentru acest tip de tarif. Consumator vulnerabil este considerat consumatorul casnic care din motive de sanatate, virsta sau de alta natura (de exemplu pensionari cu probleme deosebite, persoane cu deficiente fizice sau mentale, suferinzi de o boala cronica sau a caror viata depinde de aparate alimentate electric, persoane cu dificultati severe de vedere sau auz) beneficiaza de anumite facilitati in asigurarea serviciului de furnizare a energiei electrice stabilite de autoritatile statului abilitate. Diferentele de sume pentru energia electrica furnizata consumatorilor vulnerabili vor fi acoperite de la buget. In prezent, aproape jumatate din clientii Electrica au optat pentru tariful social.

La un consum de trei kilowati pe zi, pot merge in acelasi timp doar televizorul si frigiderul

Pentru consumul de pina la trei kilowati pe zi, o persoana va putea utiliza in acelasi timp doar televizorul si frigiderul. Daca va dori sa porneasca si masina de spalat, atunci este obligata sa scoata din priza unul dintre celelalte aparate. La consumul pina la sase kilowati, va putea sa porneasca, in acelasi timp, televizorul, frigiderul si masina de spalat. Daca va dori sa mai si calce, va trebui sa astepte pina termina de spalat, altfel, alimentarea cu electricitate s-ar putea opri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS