18.7 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAgentii economici pot fi amendati de Institutul National de Statistica

Agentii economici pot fi amendati de Institutul National de Statistica

Agentii economici din Craiova care sint vizati de Institutul National de Statistica – Directia Judeteana (INSDR) trebuie sa-si infiinteze departamente speciale de statistica, pentru o mai buna functionare.

Conform OG nr. 9/1992, republicata in Monitorul Oficial nr. 763/2002, agentii economici sint obligati sa organizeze evidenta activitatii pe care o desfasoara in unitatile proprii si sa o transmita INSDR, daca le este ceruta. „In Craiova, nu toate persoanele care au fost prezente pe esantionul trimis de la Bucuresti si-au respectat indatoriile stabilite de lege. Problemele au aparut in cazul agentilor nou-infiintati. Cei care au o anumita experienta si-au creat servicii de statistica in cadrul firmei, pentru a-si desfasura mai bine activitatea. Am cerut ca datele furnizate sa fie corecte, pentru a nu ne confrunta cu aberatii. In cazul in care nu isi respecta obligatiile si nu transmit informatiile la timp sau daca sint eronate, putem sa le aplicam sanctiuni“, a declarat Maria Tanase, director executiv al INSDR. Persoanele fizice si juridice vor fi sanctionate cu amenzi cuprinse intre 10 si 50 de milioane de lei daca nu respecta legea.

Pe linga cei care sint inclusi in esantion de institut, mai exista si alta categorie de agenti care solicita expres sa furnizeze date institutului. „Anul trecut, citiva agenti au fost sanctionati pentru ca nu au furnizat datele de care aveam nevoie, in timp ce unii s-au oferit sa ia parte la studiu. Pentru cei in culpa am aplicat amenzile de rigoare, iar Directia Financiara le-a luat banii. Anul acesta, nu s-a inregistrat inca nici o incalcare a prevederilor OG nr. 9/1992. Nu se urmareste impovararea agentilor cu tot felul de indatoriri si tocmai din aceasta cauza un serviciu de statistica la fiecare dintre ei ar fi eficient“, a incheiat Maria Tanase.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS