11.4 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCarantina la maternitatile din Craiova

Carantina la maternitatile din Craiova

• Patru cazuri de varicela in rindul nou-nascutilor au fost depistate saptamina trecuta la Spitalul Municipal „Filantropia“ din Craiova • Masuri speciale au fost luate si la Spitalul de Urgenta din Craiova pentru prevenirea imbolnavirilor • Conducerea DSP Dolj a dispus sanctionarea sefilor celor doua clinici de obstetrica-ginecologie de la Spitalul „Filantropia“

Maternitatea Spitalului Municipal „Filantropia“ din Craiova a intrat in carantina dupa ce saptamina trecuta au fost inregistrate patru cazuri de varicela la copiii nascuti prematur.

Dupa efectuarea anchetei epidemiologice, pentru prevenirea aparitiei de noi imbolnaviri, conducerea Directiei de Sanatate Publica (DSP) Dolj a dispus instaurarea carantinei in clinicile de maternitate, nou-nascuti si ginecologie, pe o perioada de 21 de zile, si interzicerea internarilor.

„Este vorba despre o gravida care s-a internat la noi intr-o dimineata ca sa nasca normal si in dupa-amiaza aceleiasi zile a nascut prematur. Femeia n-a stiut probabil ca este infectata si de aceea nici nu a declarat in momentul spitalizarii ca ar suferi de ceva. Copilul s-a nascut si el infectat, imbolnavindu-i usor, in decurs de aproape o saptamina, si pe ceilalti trei nou-nascuti din rezerva in care era internat. Se stie ca varicela este extrem de contagioasa, putindu-se transmite cu usurinta pe calea aerului. Cazurile au fost totusi depistate la timp, copiii aflindu-se acum sub supraveghere medicala la Spitalul de Boli Infectioase, in stare ameliorata. Pentru prevenirea aparitiei de noi imbolnaviri, toate urgentele, cu exceptia bolnavilor care ajung la noi si nu mai pot fi deplasati, au fost directionate la Spitalul de Urgenta. In urma masurilor luate, nu s-a mai inregistrat nici un caz nou de varicela“, a declarat dr. Alexandru Stoenescu, director adjunct al Spitalului Municipal „Filantropia“ Craiova.

Incepind cu 30 aprilie, toate internarile pe linie de maternitate si ginecologie au fost preluate de Spitalul de Urgenta Craiova. Din aceasta cauza, spitalul craiovean a inregistrat in ultimele zile un numar record de nasteri, in medie 15 bebelusi fiind adusi pe lume in decurs de 12 ore.

Conf.dr. Florin Petrescu, directorul general al Spitalului de Urgenta Craiova, sustine ca, din cauza numarului mare de internari, in spital au fost luate masuri speciale pentru prevenirea imbolnavirilor. „S-a trecut la aprovizionarea clinicilor de obstetrica-ginecologie cu materiale sanitare si substante dezinfectante, s-au intensificat masurile de igiena si s-a interzis accesul vizitatorilor. Se urmareste, de asemenea, efectuarea triajului epidemiologic zilnic, precum si spitalizarea nou-nascutilor in functie de receptivitatea la infectii“, a precizat Florin Petrescu.

Conducerea Directiei de Sanatate Publica Dolj a dispus sanctionarea pe linie administrativa a conducerilor celor doua clinici de obstetrica – ginecologie de la Spitalul „Filantropia“ in care s-au inregistrat cazurile de varicela, adica a prof. Teodor Grigore, respectiv a conf.dr. Anca Patrascu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS