17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSindicalistii din invatamint continua maratonul pichetarii Prefecturii Dolj

Sindicalistii din invatamint continua maratonul pichetarii Prefecturii Dolj

• Uniunea Sindicatelor Universitare (USU) Craiova impreuna cu filiala Dolj a Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint (FSLI) au pichetat Prefectura Dolj pentru a doua oara, iar maratonul continua • FSI „Spiru Haret“ sta acasa si face declaratii „de dragoste“ • Peste o saptamina, alte facultati vor picheta prefectura • Presedintele USU Craiova, Romulus Mocanu, acuza guvernul si Ministerul Educatiei si Cercetarii • Presedintele FSLI Dolj, Constantin Rada, nu capituleaza

Uniunea Sindicatelor Universitare Craiova (USU) impreuna cu filiala Dolj a Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint (FSLI) au pichetat ieri Prefectura Dolj pentru a doua oara, la interval de o saptamina. Federatia Nationala Sindicala „Alma Mater“ impreuna cu FSLI au creat unitate la nivel national pentru a-si obtine drepturile. Nici un membru al Federatiei Sindicatelor din Invatamint „Spiru Haret“ nu a fost prezent la actiunile de lupta sindicala, comunicatul presedintelui acestei organizatii, Gheorghe Isvoranu, cu privire la realizarea unitatii sindicale, raminind la nivel declarativ. Concret, aceasta nu s-a implicat si nu a participat la proteste, insa de cistigarea drepturilor vor beneficia si cei care stau linistiti.

Greva generala este programata in timpul sesiunii de examene

Presedintele USU Craiova, prof. univ. dr. Romulus Mocanu, nu comenteaza atitudinea defensiva a colegilor de la FSI „Spiru Haret“: „FSLI este cea mai mare si cea mai puternica federatie sindicala din invatamintul preuniversitar. Sint oameni seriosi, care isi respecta cuvintul. Sper ca impreuna sa izbavim in obtinerea drepturilor“. Acesta si-a exprimat indignarea fata de indolenta actualei puteri in ceea ce priveste solutionarea revendicarilor:

„In urma cu o saptamina am iesit masiv in Piata Prefecturii cu cadre didactice de la facultatile de Automatica, Electrotehnica, Mecanica, Electromecanica, Agronomie si cu personalul TESA, in speranta ca primim un semnal din partea primului-ministru, a guvernului sau din partea ministrului educatiei si cercetarii. Consider ca actiunile noastre nu au fost bine receptate de conducerea MEC si de Guvernul Romaniei. Din aceasta cauza, noi vom continua actiunile pe care le-am initiat. Astazi sint prezenti la pichetare lideri de la Facultatea de Litere, de la Biblioteca si personalul tehnico-administrativ. Saptamina viitoare, Prefectura Dolj va fi pichetata de facultatile de Matematica, Fizica, Chimie, Horticultura etc. Speram ca vor fi auzite actiunile noastre, iar revendicarile solicitate sa se solutioneze corect. In caz contrar, vom continua protestele. Vom participa la un miting national, organizat pe 19 mai, in Capitala, dupa care, in luna iunie, in timpul sesiunii de examene vom intra in greva generala. Daca exista cineva care are impresia ca nu vom merge pina la capat, acel cineva se insala amarnic, deoarece sintem total impotriva discriminarii“.

Legea 315 este discriminatorie

Mocanu spune ca Legea 315/2003 este facuta de un parlamentar pentru parlamentari, de care beneficiaza profesorii universitari mai noi. Pentru asigurarea continua a bunului lor trai, au facut aceasta lege care prevede marirea salariilor numai la profesorii universitari. Pentru tehnicieni si pentru personalul tehnic administrativ nu s-a prevazut nici o crestere salariala, pactul de stabilitate sociala fiind incalcat. In invatamintul universitar lucreaza preparatori, asistenti, lectori, conferentiari, personal TESA, personal didactic ajutator, personal nedidactic care au lefuri de mizerie. Unii dintre acestia primesc salariul net cu putin peste trei milioane de lei.

„Egalitatea Tanasescu: 3,5% = 4,2%“

Protestatarii au avut un comportament decent. Pe pancarte erau inscrise sloganuri si pentru cei mai inteligenti, dar si pe intelesul simplului cetatean: „Vrem reasezarea salariilor din invatamintul universitar“, „Poate trai primul-ministru cu un salariu de asistent?“, „Vrem fonduri pentru intretinerea bazei tehnico-materiale“, „Legea 315/2003, legea discriminarii“, „Jos ministrii mincinosi!“, „Egalitatea Tanasescu: 3,5% = 4,2%“, „Anghel Stanciu, promotorul unei legi nedemocratice“, „Cerem marirea salariilor la tot personalul din invatamintul superior“, „Federatia Sindicatelor Libere din Invatamint, filiala Dolj“.

Presedintele FSLI Dolj, Constantin Rada, nu capituleaza

Presedintele filialei Dolj a FSLI, Constantin Rada, nu capituleaza pentru nimic in lume: „Ne continuam protestele. Sintem constienti ca va fi un razboi al nervilor, insa avem nervii tari si nu vom ceda sub nici o forma. Cu siguranta ca noi vom rezista. Sintem caliti pentru asemenea razboaie. Asteptam guvernantii sa vina la discutii pentru rezolvarea problemelor pe care le cunosc. Daca nu vor demara negocierile, vom continua protestele, iar greva generala va fi inevitabila. Conducerea FSLI a inaintat premierului o scrisoare oficiala joi, 29 aprilie, prin care federatia noastra isi arata disponibilitatea pentru negocieri, dar si calendarul actiunilor noastre sindicale in situatia nerezolvarii favorabile a revendicarilor membrilor nostri“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS