22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateZeci de copii s-au nascut cu malformatii

Zeci de copii s-au nascut cu malformatii

Tot mai multe persoane contracteaza in prezent boli mortale (cancer, mai des), numarul tinerilor suferinzi de leucemie sau boli de inima fiind in crestere, la fel ca si cel al copiilor care se nasc cu malformatii.

La maternitate0.a Spitalului Judetean Slatina s-au nascut, de la inceputul anului si pina in prezent, aproximativ 400 de copii, dintre care 22 cu malformatii. O statistica arata ca, din 100 de nou-nascuti, cit se inregistreaza lunar la maternitatea spitalului slatinean, cinci au malformatii. Pentru ca bolile au fost foarte grave (hernii diafragmatice), doi bebelusi au decedat. Sefa Sectiei nou-nascuti din cadrul spitalului slatinean, dr. Eugenia Cirjan, a explicat fenomenul: „Cauzele acestor nasteri anormale sint multiple. Unele boli s-au transmis genetic, altele au fost cauzate de conditiile toxice in care au lucrat mamele. Nu trebuie uitate lipsa de adresabilitate a mamelor, care nu se prezinta la medicii de familie pentru a fi luate in evidenta, neglijenta lor in privinta sarcinii, necunoasterea drepturilor pe care le au, gradul de scolarizare scazut, excesul de medicamente, saracia“.

Bebelusii de sex masculin, cel mai grav afectati

Toti copiii care s-au nascut cu malformatii sint operati la trei luni. Ceilalti copii sint consultati si investigati. Cele mai grave cazuri sint trimise la Spitalul „Grigore Alexandrescu“ din Bucuresti, ultimul caz (cunoscut in limbajul popular „gura de lup“, coroborat cu o tumoare in regiunea occipitala) fiind transportat saptamina trecuta.

Statisticile spitalului slatinean arata ca bebelusii de sex masculin sint cei mai afectati de malformatii. Pina in prezent, nu s-a remarcat o preponderenta a cazurilor de malformatii in mediul rural sau urban, dar numarul bebelusilor nascuti cu malformatii congenitale in primele patru luni ale anului a crescut fata de aceeasi perioada a anului trecut. „Din pacate, traim intr-un mediu extrem de poluat. Alimentele contin tot felul de E-uri si alte substante chimice, la fel si bauturile racoritoare si alcoolice. Legumele sint crescute artificial cu ingrasaminte chimice si nu naturale. Chiar calitatea apei de la robinet lasa de dorit. Totul este contaminat! Pentru a ne putea apara de aceste lucruri nocive organismului uman nu este nevoie numai de bani, ci mai ales de vointa“, a spus dr. Eugenia Cirjan. Cele mai des intilnite cazuri de malformatii la Spitalul din Slatina sint hidrocefaliile (dimensiunea exagerata a capului), deformatiile de cord sau de valgus, sindromul Down, malformatiile digestive.

Dr. Cirjan spune ca, pentru limitarea aparitiei cazurilor de malformatii, tinerele mame trebuie sa se prezinte la medicul de familie pentru a fi luate in evidenta, sa se prezinte periodic la control pentru urmarirea sarcinii, iar cele care sufera de boli cronice sau cu transmitere genetica sa efectueze investigatii medicale amanuntite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS