14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateZece membri ai birourilor electorale au renuntat la functii

Zece membri ai birourilor electorale au renuntat la functii

Zece membri ai birourilor electorale organizate in Dolj pentru alegerile locale din 6 iunie au renuntat la aceasta calitate, din diferite motive. Cel mai des invocate au fost cazurile de boala sau distantele prea mari care trebuie parcurse de membrii birourilor electorale, acestia neavind in toate cazurile mijloace de transport la dispozitie. Alte trei cazuri similare sint analizate in aceste zile, locul fiecarui membru retras urmind sa fie luat de o alta persoana.

Vicepresedintele Biroului Electoral Judetean Dolj, judecatorul Claudiu Gherghina, a declarat ca au existat cazuri de membri numiti in localitati din nordul Doljului, in timp ce ei erau din sud. Toate aceste cazuri au fost anlizate de presedintele Tribunalului. Au fost inlocuiti membri ai circumpscriptiilor electorale nr. 71 – Mirsani, 54 – Giubega, 84 – Podari, 28 – Catane, 33 – Cerat, 25 – Caraula, 91 – Sadova, 65 – Leu, 40 – Cotofenii din Fata, 17 – Brabova.

Au existat si cazuri de membri contestati de partidele politice din Dolj. Acestea au acuzat faptul ca anumite persoane au fost desemnate in doua circumscriptii simultan. Dupa analiza acestor cazuri, s-a luat decizia inlocuirii membrilor care incalcau conditiile impuse de Legea electorala.

„Partidele au mai contestat si faptul ca au fost inscrise in procesul-verbal alte persoane decit cele trase la sorti. In realitate, aceste persoane erau desemnate simultan in doua circumscriptii. Fireste, in aceste conditii, a doua persoana a fost inlocuita de pe lista“, a precizat judecatorul Claudiu Gherghina.

In Dolj, pentru organizarea alegerilor locale din 6 iunie este nevoie de peste 15 miliarde de lei. Banii provin din doua surse egale, de la bugetul local si de la cel central al statului. Partea din bugetul local va fi folosita pentru asigurarea indemnizatiilor persoanelor care sint angajate in desfasurarea si supravegherea alegerilor. Membrii Biroului Electoral de circumscriptie si ceilalti membri, reprezentanti ai partidelor politice care participa la alegerile locale, vor primi, pentru fiecare zi de munca, suma de 250.000 de lei. Presedintele si vicepresedintele vor lucra in fiecare zi pina la alegeri, ceilalti membri urmind sa fie pontati in functie de zilele in care vor lucra efectiv. Tot cu aceeasi suma de bani vor fi platiti si membrii sectiilor de votare care vor fi amenajate la nivelul judetului Dolj.

Din bugetul local vor fi asigurate si indemnizatiile de „pachet“, persoanele implicate in organizarea alegerilor avind dreptul, conform legii, la un protocol de 50.000 de lei. De aceeasi suma vor beneficia si persoanele care vor asigura paza sectiilor de votare: politisti, jandarmi si militari.

Cheltuielile legate de tiparirea buletinelor de vot, de asigurarea transportului acestora, precum si de asigurarea materialelor necesare amenajarii sectiilor de votare vor fi suportate din bugetul statului, suma urmind sa fie primita prin intermediul Prefecturii Dolj. Dintr-o populatie totala de 725.342 persoane, nu vor participa la alegerile din 6 iunie 158.416 persoane, fiindca nu au implinit 18 ani.

La alegerile locale, doljenii trebuie sa puna trei stampile, pe trei buletine de vot. Ei vor alege primarul, lista de consilieri locali si lista de consilieri judeteni. In Craiova, la Biroul Electoral Judetean, pina miercuri nu s-a depus nici o lista pentru alegerile locale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS