17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimaria, pe urmele turnatorilor la Securitate

Primaria, pe urmele turnatorilor la Securitate

Primaria Craiova scoate in curind la concurs 12 posturi de functionari publici, printre care inspectori de specialitate, sefi de servicii si referent. Ca sa se poata inscrie la concurs, pretendentii trebuie sa scotoceasca prin dosarele fostei Securitati, pentru a certifica printr-o adeverinta ca nu „au desfasurat activitati de politie politica“ inainte de 1989.

„Asa scrie in lege, este dispozitia Agentiei Nationale a Functionarilor Publici. Dar adeverinta nu este obligatorie, se poate da si o declaratie pe proprie raspundere inregistrata la un notar public, in care cel care participa la concurs trebuie sa spuna ca nu a desfasurat activitati de politie politica“, a motivat Ioan Acrivopol, seful Serviciului personal din Primaria Craiova, conditiile impuse candidatilor.

Functionarii primariei, obligati sa dea cu subsemnatul

Acrivopol a mai spus ca el nu are la propriul dosar de post o asemenea declaratie, dar ca o va da, daca va fi nevoie, si va cere tuturor functionarilor din primarie sa faca acelasi lucru.

„Eu nu am la dosar o asemenea declaratie, dar, daca asa zice legea, o sa o dau si o sa le cer si functionarilor din primarie sa anexeze la dosarul postului si o asemenea declaratie. De saptamina viitoare putem vorbi despre acest aspect“.

Seful de cadre din primarie este de parere ca nu tuturor este necesar sa li se ceara un asemenea act, opinind ca hirtia este necesara doar celor care, la Revolutie, aveau cel putin 20 de ani: „Doar nu o sa cerem adeverinte unei persoane care la acea data era elev in scoala generala sau la liceu. Limita de 20 de ani cred ca este acceptabila“. Totusi, el nu a putut spune ce institutie trebuie sa isi dea semnatura pe actul respectiv, in caz ca unii candidati ar dori sa anexeze la dosar o adeverinta. Sa fie Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii (CNSAS)?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS