13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCredinciosii mehedinteni si-au primit cu evlavie „pastorul“

Credinciosii mehedinteni si-au primit cu evlavie „pastorul“

Peste 2.000 de mehedinteni si crestini veniti din toate colturile tarii s-au reunit duminica in fata Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin, sa rescrie istoria. Dupa 600 de ani, eparhia ortodoxa a Mehedintiului a fost reinfiintata, in fruntea ei fiind intronat in ziua cinstirii Sfintelor Femei Purtatoare de Mir un „pastor“ pe masura vredniciei multimii de crestini din Cetatea Severinului si tinuturile Mehedintiului: Preasfintitul Nicodim Nicolaescu. „Marea“ de oameni veniti sa-l intimpine pe noul Episcop al Severinului si Strehaiei a demonstrat importanta evenimentului pentru viata si zidirea duhovniceasca a celor 299.529 de mehedinteni de credinta ortodoxa. Oamenii au ascultat ca impietriti, cu evlavie, cuvintarile inaltelor fete bisericesti prezente la festivitati, s-au inchinat la unison, au ingenuncheat, s-au rugat, au aprins luminari si in sufletul tuturor a incoltit speranta. Dumnezeu si-a indreptat privirea catre ei si le-a trimis un „pastor“.

Mehedintenii s-au pregatit toata saptamina pentru importanta festivitate de duminica. Forfota pregatirilor din centru, de linga Catedrala Episcopala aflata inca in constructie, stirile de pe posturile locale de televiziune si radio, articolele din ziare i-au conectat la eveniment si i-au facut nerabdatori sa-l primeasca pe noul Episcop al Severinului si Strehaiei.

La ora 8.00, peste o mie de oameni din toate colturile tarii participau la procesiunea inaltelor fete bisericesti – 23 de mitropoliti, arhiepiscopi, episcopi, episcopi vicari si arhierei-vicari – care se indreptau spre platforma special amenajata. Imbracati in „hainele de duminica“, asa cum se cade la un eveniment de asemenea importanta, cu copiii in brate, cu flori de margaritar si luminari, cu cruciulite strinse in causul palmelor si cu piosenie in suflet, mehedintenii si-au ocupat locurile unde aveau sa ramina cuviosi, cu capetele plecate si miinile impreunate a inchinaciune, timp de citeva ore, ascultind cuvinte de duh si suflet, convinsi ca participa la inceputul unei noi etape a vietii societatii din care fac parte si a drumului lor spre mintuire.

Chiar daca in spatele Catedralei au „vegheat“ o masina a Jandarmeriei si una a Salvarii, festivitatile au decurs in liniste, fara evenimente. Singura „framintare“ a avut loc dupa intronarea Episcopului Severinului si Strehaiei, cind Preasfintitul Nicodim Nicolaescu si inaltele fete bisericesti au pornit intr-o scurta procesiune pe strazile Severinului, strabatind marea de oameni care incercau cu disperare sa se „indumnezeiasca“ atingindu-i, sarutindu-le engalpioanele si crucile episcopale, atingindu-le vesmintele si sarutindu-le miinile. Invesmintati in haine stralucitoare, Inalt Preasfintitii si Episcopii au binecuvintat multimea si si-au odihnit palmele pe crestetele plecate ale credinciosilor ce le presarau calea.

„Toti slujitorii Bisericii sint

partasii acelorasi daruri de multe feluri ale Preasfintului si de viata facatorului Duh“

Chiar daca mehedintenii nu stiu prea multe despre noul lor Episcop, decit ca este originar de pe aceleasi meleaguri ca si ei, ca provine dintr-o familie ce a dat bisericii patru calugari si ca iL slujeste pe Dumnezeu cu credinta de la o virsta foarte frageda, ei si-au insusit convingerile vechiului lor „pastor“, IPS Teofan Savu, Arhiepiscop al Craiovei si Mitropolit al Olteniei: „Domnul si Mintuitorul nostru Iisus Hristos a asezat in Biserica Sa slujiri si dregatorii deosebite prin pogorirea Sfintului Duh peste Sfintii Sai Ucenici si Apostoli. Pe acestia, Hristos i-a intarit intru propovaduirea Evangheliei Sale si, prin punerea miinilor, intr-o neintrerupta succesiune, toti slujitorii Bisericii, de la Sfintii Apostoli pina astazi, sint partasii acelorasi daruri de multe feluri ale Preasfintului si de viata facatorului Duh si raspunzatori pentru credinciosii incredintati spre pastorire“.

Noul Episcop a fost recomandat de IPS Teofan, „cu dragoste si caldura, tuturor preotilor si credinciosilor din parohiile Episcopiei Severinului si Strehaiei, precum si tuturor vietuitorilor sfintelor manastiri din aceasta Eparhie. Preasfintia Sa va este tuturor singur Episcop si va indemnam sa-l cinstiti cum se cuvine, sa-i dati ascultare in cele catre Dumnezeu, sa-l sprijiniti sa poarte intru toate crucea de arhipastor. Sub cirmuirea Preasfintiei Sale, va indemnam sa ramineti pe mai departe fii si fiice ale Bisericii (…), sa cinstiti valorile familiei si ale neamului, sa pastrati unitatea dreptei credinte, vietuind in pace si buna intelegere…“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS