13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateO familie din Visina Veche traieste de cinci ani la lumina luminarii

O familie din Visina Veche traieste de cinci ani la lumina luminarii

Oamenii din comuna Visina Veche, din judetul Olt, iau cu asalt in fiecare luna casieria primariei. In ultimul timp, insa, oamenii se string doar pentru a-i injura pe functionari si aceasta deoarece ajutoarele vin cu intirzieri din ce in ce mai mari. Majoritatea localnicilor sint intretinatori de familie si au acasa copii care nu mai au puterea nici sa plinga…

„Merge la scoala, ca, daca sta acasa, moare de foame“

Daniela Andrei, de 30 de ani, si Ionel Paul Zaisluc, de 32 de ani, au impreuna trei copii, desi nu sint casatoriti. In prezent, Daniela este insarcinata. In poarta casei in care traiesc, se zareste Ionela. Este in clasa I si cel mai mult se bucura de cornul pe care-l primeste de la scoala.

„Ce sa-i fac? Merge la scoala, ca, daca sta acasa, moare de foame“, spune Daniela pe un ton cit se poate de normal. Intram in curte si din spatele usii isi mai face aparitia o fetita cu privirea curioasa. E Iuliana Gelica. Are cinci ani si nu prea merge la gradinita, pentru ca i-ar trebui haine si pachetel cu mincare. „Sint si bolnaviciosi, de-abia i-am adus de la spital. Au fost internati toti trei, raciti la plamini“, ne lamureste Paul. Tot stind de vorba, bunica lui Paul iese din casa cu un al treilea copil in brate. Plapind, frumusel si rusinos, Florin Ionut, de numai trei ani, inainte de a se hotari daca sa ne spuna ceva, izbucneste intr-un acces de tuse. „Iar are probleme. Azi a facut febra, dar n-am ce sa-i fac. Ar trebui dus iar la spital, dar cu ce bani?…“, spune strabunica. La externare, medicii i-au prescris niste medicamente, pe care parintii nu le-au putut lua de la Corabia intrucit n-au avut bani de bilet. „Medicamentele or fi ele gratuite, dar drumul trebuie platit“. Si cum cei de la primarie nu se grabesc sa le dea banii, sperantele de a cumpara medicamentele sint minime.

„N-avem nici lampa, nici cearsaf pe pat“

Pentru ca ii place cartea, Ionela face tot ce-i sta in putinta pentru a nu-si dezamagi parintii. Principala grija a micutei este sa-si termine lectiile pe lumina, pentru ca seara… „nu mai avem curent de cinci ani. Am auzit ca ne-ar trebui vreo 16 milioane ca sa ne <<lege>> din nou. Nici lampa nu am, stam la luminare. N-am nici cearsaf pe pat“, spune Daniela cu gindul la copilul care se va naste si caruia nu-i poate oferi decit conditiile in care traiesc sase suflete, intr-o singura camera, fie vara, fie iarna. Pina in urma cu citeva zile putea munci cu ziua pe la vecini, dar acum, apropiindu-se momentul nasterii, va munci Paul pe unde se poate, iar alocatiile copiilor vor fi singurul venit sigur.

„Nici in ziua de Paste n-am avut mincare pentru copii. E bine ca au dat verziturile, mai facem si noi o salata, o ciorba de urzici, de dragavei“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS