15.1 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCriza de „boboci“ in scolile din Dolj

Criza de „boboci“ in scolile din Dolj

Unde ne sint copiii, aceasta pare a fi intrebarea pe care si-o adreseaza majoritatea directorilor de scoli generale din Craiova si din intreg judetul Dolj, in aceste zile.

Inscrierea copiilor in clasa intii se face numai pina la 1 mai, dar in scolile din Craiova s-au primit cereri doar pentru aproximativ 70 la suta din locurile programate.

Daca scolile din centru stau ceva mai bine in ceea ce priveste numarul copiilor inscrisi, situatia este mai alarmanta la periferie si in mediul rural.

Unele invatatoare risca sa isi piarda postul daca vor fi mai putine clase decit in anii trecuti.

Cu doar patru zile lucratoare ramase pina la expirarea termenului limita de inscriere a copiilor la clasa intii, putine din scolile din Craiova si-au completat locurile pentru clasele care vor functiona incepind cu anul scolar 2004-2005.

Parintii care inca nu si-au inscris copiii in clasa intii mai au termen doar pina la 1 mai pentru a decide daca isi dau copiii la scoala si sa opteze pentru institutia de invatamint la care doresc sa invete carte odraslele.

Daca pina acum, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului permitea parintilor sa isi inscrie copiii in clasa intii, inclusiv in luna august, din acest an, ministerul a decis ca termenul limita de inscriere sa fie 1 mai, pentru a se putea stabili posturile care vor fi scoase la titularizare.

La Scoala generala nr. 18 Craiova, pentru a atrage cit mai multi elevi catre institutia de invatamint, s-a pus accent pe prezentarea ofertei educationale.

Cadrele didactice au mers chiar acasa la viitorii scolari, pentru a discuta cu parintii acestora.

Directoarea Scolii generale nr. 18 Craiova, Eugenia Maroiu, a spus ca prestigiul unitatii conteaza cel mai mult: „Calitatea actului profesoral si rezultatele elevior nostri si-au spus cuvintul, pentru ca, spre deosebire de alte scoli, noi am reusit sa alcatuim trei clase, pentru toamna, cu 75 de boboci“.

In acest an, lupta care se da intre scolile din Craiova pentru racolarea elevilor va fi mult mai dura, cu atit mai mult cu cit populatia scolara este intr-o scadere drastica, din cauza scaderii pina la cote alarmante a natalitatii sau a plecarii copiilor in strainatate alaturi de parinti.

La toate acestea se adauga si faptul ca multe dintre familiile nevoiase, care nu mai fac fata traiului la oras, prefera sa se mute la tara.

In aceste conditii, directorii celor mai multe dintre scoli, dar si cadrele didactice afectate cel mai mult de scaderea numarului de copii de virsta scolara, invatatorii, nu stiu ce sa mai faca pentru a atrage copiii la scolile in care profeseaza.

Profesor Maria Drinceanu, de la Scoala generala nr. 21 Craiova, a declarat ca principala cauza pentru care se inregistreaza o scadere a numarului de inscrisi in clasa intii o constituie reducerea natalitatii si imbatrinirea populatiei din cartierul Calea Bucuresti, unde este situata institutia de invatamint: „Noi am incercat sa-i atragem cu o sala de informatica, limba engleza de la clasa intii, profesori bine pregatiti si nu numai. Speram sa mai vina, chiar daca avem copii pentru a alcatui aproape trei clase“.

Pentru inscrierea copiilor in clasa intii, parintii trebuie sa se prezinte la unitatea de invatamint cu o copie dupa certificatul de nastere al copilului, o cerere prin care sa solicite inscrierea si din care sa reiasa domiciliul, precum si o adeverinta medicala.

Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Dolj nu au o cifra exacta a numarului de copii inscrisi pina in prezent in clasa intii.

La Scoala generala nr. 14, situata in cartierul craiovean Bariera Vilcii, inscrierile in clasa intii vor continua si dupa 1 septembrie.

Directorul Scolii Generale nr. 14 Craiova, Titu Scarlat, a declarat ca a trimis un comunicat la gradinitele din apropiere pentru a face cunoscuta oferta institutiei de invatamint: „Vor veni sa se inscrie si dupa 15 septembrie, pentru ca parintii nu respecta legea, sa vina cu ei pina la 1 mai. In conditiile in care pot sa se duca la orice scoala, de aici spre centru sau invers, nici o unitate nu poate cunoaste acum cifra exacta de scolarizare. Daca unele scoli se lauda ca au clase de sport sau alte profile speciale, unde cei mici se pot pregati intr-un domeniu, o fac mai mult sa pacaleasca“.

Inspectoratul Scolar Judetean Dolj va da publicitatii cifrele de scolarizare pentru clasa intii, in prima jumatate a lunii mai.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS