22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Scorpionii Rosii“, la jumatatea misiunii in Irak

„Scorpionii Rosii“, la jumatatea misiunii in Irak

La aproape o suta de zile de la sosirea in Irak, „Scorpionii Rosii“ din Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab“ Craiova inregistreaza rezultate deosebite in indeplinirea misiunilor de lupta. Activitatea lor a fost apreciata la unison atit de comandantii fortelor multinationale, cit si de responsabilii irakieni. Locotenentul Dan-Cristian Canuci, ofiterul de relatii publice al Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab“, povesteste pentru Gazeta de Sud cum s-au desfasurat misiunile militarilor craioveni in acest interval.

S-au scurs aproape o suta de zile de cind primii militari ai Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab“ Craiova aterizau pe aeroportul din Tallil, marcind, la acel moment, pentru multi dintre participantii la misiune, debutul unei noi provocari, dupa cea din Afganistan, unde primisera, in urma cu doi ani, botezul desertului si al furtunilor de nisip.

Acomodarea cu noile conditii de mediu si de executare a misiunilor s-a realizat intr-un timp foarte scurt. Inca din ziua imediat urmatoare sosirii in teatrul de operatiuni, am inceput sa facem recunoasteri si patrule impreuna cu militarii Batalionului 811 Infanterie din Dej, pe care urma sa-i inlocuim. Trebuia sa ne familiarizam cu zona de responsabilitate din sud-estul provinciei Dhi Qar, care are 5.600 de kilometri patrati, adica aproximativ jumatate din suprafata provinciei Kosovo.

Sintem acum la jumatatea misiunii noastre in Irak. Ce a insemnat aceasta perioada de timp? Numarul misiunilor pe care le-am executat pina in prezent a depasit de mult cifra sutelor. Am facut zilnic patrule in zona de responsabilitate pentru a garanta libertatea de miscare a fortelor Coalitiei si a populatiei locale, precum si pentru a asigura un cadru general de normalitate pentru activitatile cotidiene. Militarii nostri parcurg zilnic sute de kilometri pentru a acoperi intreaga zona de responsabilitate. Ei cunosc foarte bine modalitatile de reactie in diferite situatii si executa permanent antrenamente pentru a nu fi surprinsi de adepti ai fostului regim al lui Saddam Hussein, precum si de catre forte insurgente, care adesea organizeaza atacuri nu numai impotriva fortelor Coalitiei, ci si impotriva populatiei locale.

Militarii olteni – mereu gata de actiune

Subunitatile din compunerea batalionului sint la cel mai inalt nivel de operativitate, fiind in masura sa reactioneze in orice moment din zi si din noapte fara greseala. „Gata pentru misiune“ si „Inainte“ sint mesaje care se aud in castile ofiterilor si subofiterilor care exercita actul de comanda. Motoarele transportoarelor „Zimbru“, ale celor de cercetare, de geniu si de aruncatoare zumzaie linistitor si constant, asteptind comenzile de deplasare. Sint obisnuite ca la fiecare misiune sa parcurga cel putin o suta de kilometri, bine stapinite de mecanici-conductori cu experienta conducerii masinilor de lupta pe diferite meridiane ale globului, de la savana africana pina in nisipurile si muntii Afganistanului.

Nu este loc de rutina

In Irak nu exista loc pentru rutina, nu ne putem permite. Aceasta fiindca in fiecare zi din partea insurgentilor apare ceva nou, un alt mod – mai mult sau mai putin ingenios – de a supune la teste trupele Coalitiei si de a le produce pierderi, uneori chiar fara rost. Statul nostru major si comandantii de subunitati analizeaza atent aceste provocari, iar raspunsul in fata unui eventual atac asupra militarilor romani este intotdeauna foarte minutios pregatit.

Cea mai importanta ruta de patrulare, pe traseul care face legatura dintre nordul si sudul Irakului, traverseaza zona de responsbilitate a „Scorpionilor Rosii“. Nu am vazut niciodata un astfel de trafic pe autostrada. Coloanele lungi pot fi, citeodata, asemuite cu serpi imensi, care se deplaseaza cu peste 100 de kilometri pe ora spre destinatii care mai mult ca sigur joaca un anumit rol in asigurarea stabilitatii si reconstructiei Irakului. Patrulam pe linii de comunicatii care o data au fost iluminate, cu stilpi din 50 in 50 de metri, pe distante de sute de kilometri. Marcajele din asfalt sint realizate din mozaic alb, fixat piesa cu piesa in asfaltul care pe timp de vara se incalzeste pina la multe zeci de grade Celsius, insa rezista de minune.

Militarii nostri au executat, nu demult, pentru prima data de cind sint trupe romane in Irak, patrulari pe jos in localitati importante din zona de responsabilitate. Acesta este un aspect pozitiv al misiunii noastre, deoarece realizeaza apropierea de populatia civila. Comandantul Diviziei Multinationale de Sud-Est, generalul britanic Sir Andrew Stewart, ne spunea recent ca trebuie sa comunicam cu populatia, irakienii trebuie sa ajunga sa ne simpatizeze, sa ne ofere informatii. Prima patrula pe jos a fost condusa de comandantul companiei BRAVO, capitanul Liviu Radu-Mic.

„La pregatirea acestei misiuni am plecat de la premisa ca pericolul poate veni de pretutindeni, ca fiecare localnic poate detine o arma si poate avea intentii ostile. In Irak, evenimentele mai mult sau mai putin fericite din viata oamenilor se marcheaza cu focuri de arma. Este adevarat ca ele sint trase catre cer. Mi-am pregatit oamenii sa se astepte la orice si sa fie gata sa reactioneze conform situatiei, cu aplicarea corecta a regulilor de angajare“, a spus comandantul companiei.

„Militarii romani sint prietenii nostri!“

Operatiile de sprijin umanitar au capatat valente deosebite in acest proces de stabilizare si de reconstructie a Irakului. Ofiterii nostri au identificat si au pus in practica actiuni specifice operatiilor civil-militare, al caror impact a dat rezultate bune, inclusiv in perioada confruntarilor Coalitiei cu militiile lui Moqtada al-Sadr, cind in zona noastra problemele s-au putut rezolva la masa negocierilor.

Stabilirea de contacte cu liderii locali reprezinta unul dintre obiectivele prioritare ale batalionului. Numai pe baza unui dialog deschis se pot gasi solutii viabile la problemele cu care se confrunta populatia din zona.

„Oamenii acestor locuri au nevoie de alimente, apa potabila, locuri de munca si siguranta zilei de miine“, aprecia loctiitorul comandantului batalionului, maiorul Gabriel Toma.

Comanda unitatii s-a intilnit in repetate rinduri cu sefii consiliilor locale, cu seicii din zona de responsabilitate, precum si cu viceguvernatorul provinciei Dhi Qar. Rezultatele acestor intilniri se pot rezuma astfel: „Militarii romani sint prietenii nostri! Ei au venit aici sa ajute poporul irakian si sa mentina securitatea. Sintem foarte multumiti de activitatea lor“. Aceste cuvinte sint rostite adesea de majoritatea celor cu care am avut intilniri.

Militarii Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab“ au continuat proiectele preluate de la colegii din Dej, dar au lansat noi actiuni, cu sprijinul brigazii italiene „Ariette“, in subordinea careia se afla. Fondurile pentru realizarea proiectelor provin de la Coalitia Multinationala, iar intreaga munca de planificare, coordonare si verificare este dusa de militarii romani din cadrul celulei de cooperare civili-militari, condusi de locotenentul Cristian Raducu.

„Aceste actiuni au o importanta deosebita pentru asigurarea stabilitatii si pentru crearea unui mediu sigur in zona de responsabilitate. Intentionam sa realizam o implicare mai mare a autoritatilor locale in aceste activitati, indeosebi prin participarea la procesul de luare a deciziilor privind stabilirea lucrarilor de care au nevoie si firmele irakiene cu care doresc sa colaboreze. Militarii coalitiei vor interveni doar pentru semnarea contractelor, verificarea lucrarilor si la final pentru a plati serviciile prestate“, spunea recent locotenentul Raducu.

„Scorpionii Rosii“ instruiesc o parte a noii armate irakiene

O alta misiune a Batalionului 26 Infanterie este de monitorizare si indrumare a pregatirii unei companii din Batalionul Iraqi Civilian Defense Corp (ICDC), care reprezinta o componenta a noii armate irakiene, aflata in responsabilitatea Brigazii „Ariette“. Aceasta structura militara va trebui ca, intr-un viitor nu foarte indepartat, sa preia atributiile de garant al stabilitatii tarii, precum si al sigurantei cetatenilor irakieni, impreuna cu fortele de politie, si ele in formare. Doisprezece militari romani, condusi de locotenentul Gheorghe Adinel, urmaresc ca programul de instructie sa se desfasoare in conformitate cu standardele stabilite. Comandantii celor aproape 200 de militari, cit numara aceasta companie, sint ofiteri tineri, fara prea multa experienta, dar foarte convinsi de importanta activitatii lor pentru formarea unei armate bine pregatite, dupa modelul armatelor moderne.

„Este o adevarata bucurie sa conlucram cu militarii romani“, spunea comandantul batalionului ICDC, locotenentul-colonel Amer. „Au multa rabdare cu soldatii nostri si ne-au invatat tot ceea ce trebuie despre organizarea punctelor de control trafic, protectia unui perimetru si executarea patrulelor. Romanii sint instructori exceptionali; cind incepem instructia, dimineata, uitam de necazuri, reinvie speranta“.

Pasti in Nassiria

Sarbatorile Pascale au adus si in zona de actiune a militarilor craioveni, la fel ca in tot Irakul, o perioada tensionata, marcata de violente. In zona Nassiria au avut loc ciocniri intre militarii italieni din Brigada „Ariette“ si militiile lui Moqtada al Sadr, actiuni care s-au intins pe parcursul mai multor zile. „Scorpionii Rosii“ au actionat ziua si noaptea pentru blocarea comunicatiilor care ar fi permis accesul spre Nasiria al unor grupari inarmate, ostile fortelor Coalitiei. Misiunea a durat aproape trei zile si a fost pregatita cu tot profesionalismul si seriozitatea. Cutiile blindate ale transportoarelor au fost dotate cu straturi suplimentare de protectie impotriva loviturilor antiblindate. In zona noastra de responsabilitate, situatia a fost relativ calma. Nu s-a executat nici un foc de arma, situatia rezolvindu-se pe calea dialogului, in cadrul operatiunii „Diplomatic Approach“.

Comandantul detasamentului, locotenent-colonelul Nicolae Ciuca, a condus o echipa din Statul Major care s-a deplasat in localitatea Shuk Ash Suyukh, cel mai important oras din zona, pentru o intrevedere cu reprezentantii consiliului local si cu viceguvernatorul provinciei. Dialogul, inceput in tabara militarilor craioveni cu citeva zile in urma, a contribuit la ameliorarea situatiei din zona si la reluarea activitatilor in sprijinul localnicilor. Desigur ca populatia irakiana se va confrunta in continuare cu mari si numeroase probleme, cele mai importante fiind de natura economica, probleme care favorizeaza si activitatile criminale. Avind intregul sprijin al populatiei locale, exprimat prin lideri, militarii craioveni vor putea sa-si desfasoare in continuare misiunile in scopul de a asigura un mediu stabil in zona de responsabilitate de la sud de Nassiria.

Moral excelent

Cu toate ca actiunile din ultima perioada au fost cele mai complexe de la terminarea razboiului, iar „Scorpionii Rosii“ s-au confruntat cu situatii deosebite, moralul militarilor continua sa fie la un nivel ridicat, fapt relevat de mentinerea unei foarte bune stari de disciplina, precum si de indeplinirea, in cele mai bune conditii, a misiunilor incredintate. Nivelul ridicat al moralului se datoreaza, in primul rind, experientei acumulate in misiuni internationale, bunelor relatii interumane, coeziunii, increderii in comandanti si, nu in ultimul rind, pregatirii temeinice executate in tara, inainte de inceperea misiunii.

Apreciind primele trei luni in care militarii craioveni au actionat in Irak, seful de stat major al batalionului, maiorul Dan Ionescu, spunea ca „este o misiune solicitanta, marcata de dificultatile si riscurile specifice, dificultati si riscuri pe care fiecare si le-a asumat de cind a ales acest batalion. Ne bucuram la gindul ca fiecare dintre noi, sacrificindu-se pe sine, pune o piatra la temelia noului Irak atit de greu incercat“.

„Scorpionii Rosii“ – mesagerii sperantei intr-o lume devastata

La finalul primei jumatati de misiune, lt. col. Nicolae Ciuca, comandantul Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab“, a declarat: „Am parcurs trei luni caracterizate de un grad ridicat de complexitate, cu situatii in care am fost impresionati de lumina din ochii copiilor care incepeau o noua zi de scoala, intr-o clasa noua, cu ghiozdane si caiete noi. Au fost si situatii-limita, in care am raspuns cu foc, pentru a ne apara viata, impotriva celor care nu pun nici un pret pe acest dar divin. Sperind ca riscurile si amenintarile nu vor creste in continuare, afirm cu toata increderea ca mizez pe coeziunea deplina unitatii si pe sentimentul, probat cu mult inainte, ca ii am pe toti subordonatii aproape de mine“.

La aproximativ un an de la terminarea razboiului, imaginea pe care o ofera modul de trai al irakienilor de rind ne conduce, fara sa vrem, cu citeva sute de ani inapoi in timp. Sint oameni simpli, care isi duc viata de pe o zi pe alta, in case darapanate sau in corturi confectionate din zdrente si amplasate in locuri unde apa, provenita de la ploile atit de rare, intra cu greu in pamintul despre care se spune ca este imbibat cu petrol. Copii ai unor oameni nevoiasi cresc desculti, imbracati sumar, murdari si fara a sti cum arata o jucarie. Ei sint cei mai fericiti daca primesc o sticla cu apa proaspata sau o napolitana.

Majoritatea irakienilor cred in viitorul lor si al copiilor lor, au convingerea ca prin munca pot avea siguranta si stabilitatea pe care o viseaza de atita timp. Speranta localnicilor o reprezinta acum militarii de diferite nationalitati, din toate colturile lumii, veniti aici pentru binele Irakului.

Activitatile desfasurate de „Scorpionii Rosii“ reflecta mesajul de pace si libertate pe care il poarta militarii romani, alaturi de partenerii din Coalitie, pentru sprijinirea poporului irakian, care a fost, in ultimii 50 de ani, subjugat de un regim totalitar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS