17.9 C
Craiova
duminică, 7 iunie, 2020
Știri de ultima oră Actualitate Olimpic national, sustinut doar de parinti

Olimpic national, sustinut doar de parinti

Se numeste Corneliu Claudiu Prodescu si este pasionat de matematica. Din clasa a IV-a, de cind a participat la primul concurs de matematica, a devenit un cistigator al olimpiadelor. Este elev in clasa a VII-a la Scoala nr. 2 din Poiana Mare – Dolj. La primul concurs de matematica a participat din curiozitate si indemnat de invatatoare, alaturi de alti colegi de-ai lui, si a obtinut locul I la faza judeteana. Este singurul copil al familiei Prodescu si este mindria parintilor, dar si a scolii la care invata. Pentru succesele sale, conducerea scolii la care invata i-a daruit o imprimanta.

Primul concurs de matematica „Gheorghe Titeica“, la care a participat in clasa a IV-a, a fost momentul debutului, cind i-a surprins pe toti. Invatatoarea a oferit sansa multor elevi sa participe la olimpiada, insa el a fost singurul din scoala care a obtinut nota 8. Pentru el, participarea la aceste concursuri reprezinta posibilitatea de a vedea Romania, de fapt sansa de a calatori. Matematica este pasiunea lui. Familia este modesta, parintii facind mari sacrificii financiare pentru a-si sustine copilul. Are propriul calculator acasa, in care are stocata o adevarata baza de date, care ii este de mare folos. Deplasarile la olimpiade, dar si cazarea sint suportate de parinti.

In clasa a sasea, a participat la Congresul de matematica, unde a primit drept rasplata o excursie in Poiana Pinului, din Buzau si una in Ungaria. Rar se intimpla insa sa primeasca asemenea premii valoroase. Desi sint concursuri deosebit de importante, premiile acordate sint mai mult simbolice. Sumele de bani sint modice, de obicei, premiul constind in acordarea unor culegeri de matematica, care, pentru acest copil, sint deja de un nivel foarte scazut. „Singurul loc unde se merita sa participi la olimpiade si sa iei locul I este Olimpiada de la Unirea Focsani. Aici premiul este ceva mai mare, de trei milioane de lei“, a spus Claudiu. Are deja propriile lui exercitii si probleme de matematica, acestea fiindu-i publicate in revista Sfera.

„Anual sint trei-patru concursuri importante de matematica. Anul acesta, din cinci concursuri am luat doua premii I, de doua ori locul doi si nu m-a depasit nimeni in Dolj“, a spus plin de mindrie Claudiu.

Premiera absoluta in Dolj

Elevii doljeni care au participat anul acesta la olimpiada nationala de matematica au obtinut un record absolut in ceea ce priveste numarul de premii, obtinind un premiu I, un premiu trei si 11 mentiuni. Dupa faza nationala a concursului de matematica, elevii premianti au sustinut un examen de baraj pentru selectarea lotului de participare la Balcaniada care va avea loc in ultima saptamina a acestei luni. Ei vor incepe pregatirea in Capitala pentru aceasta confruntare. Printre cei trei finalisti doljeni este si Claudiu, fiind foarte bucuros de realizarea lui. „De-abia astept sa plec la Bucuresti, la pregatire. Am sansa sa lucrez cu profesori foarte buni si imi pot cunoaste competitorii“, a spus cu emotie Claudiu. La acest concurs se „confrunta“ cu elevii din clasele a VIII-a si a IX-a.

Perspectiva de olimpic…

Desi este un adevarat maestru in cifre, ramine copilul simplu de clasa a VII-a. In timpul liber, bate mingea pe maidan alaturi de prietenii lui, fotbalul fiind o alta pasiune. Asculta cu placere muzica, fiind atras in special de formatia Modern Talking, dar si de Andrea Bocelli si Celine Dion.

Desi este singurul copil al familiei, singura multumire sufleteasca a parintilor, se gindeste ca, atunci cind va fi mare, va parasi Romania care nu ii ofera nici o perspectiva. Nimeni nu ajuta deloc acesti copii, „mici genii“, iar plecarea este singura alternativa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

VIDEO | Gică Hagi: Îi doresc Craiovei să se...

Antrenorul formației FC Viitorul, Gică Hagi, a...

ȘTIRI GdS

VIDEO | Gică Hagi: Îi doresc Craiovei să se...

Antrenorul formației FC Viitorul, Gică Hagi, a concluzionat că i-a plăcut cum s-au mișcat elevii săi în amicalele cu Universitatea Craiova, de...

VIDEO | Concluzia lui Cristiano Bergodi: „Per total sunt...

Antrenorul formației Universitatea Craiova, Cristiano Bergodi, a tras concluziile după cele două jocuri de verificare susținute astăzi, în Lunca Jiului, cu FC...

Doi copii din Hunedoara au aruncat un câine de...

Doi copii din orașul Vulcan, județul Hunedoara, au dus sâmbătă un câine pe bloc și l-au aruncat în gol, animalul murind. Poliția...

41 români care munceau într-o fabrică din Germania au...

41 de cetăţeni români care îşi defăşoară activitatea la o companie de prelucrare a cărnii din Germania au fost testaţi pozitiv, majoritatea...

A murit Florica Genoiu, mama primarului Craiovei

Colectivul Primăriei Craiova transmite condoleanțe edilului Craiovei, Mihail Genoiu, după ce mama acestuia, Florica Genoiu, a încetat din viață.

Pas cu pas spre un nou titlu. Bayern i-a...

Bayern Munchen s-a impus fără emoții, sâmbătă, pe terenul celor de la Bayer Leverkusen cu scorul de 4-2 și astfel se apropie din ce...