12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Scurte stiri

Primarii si secretarii din Olt au fost instruiti despre alegeri

Primarii si secretarii din toate localitatile judetului Olt au participat simbata la Slatina la o sedinta tehnica de instruire organizata de autoritatile centrale ale judetului, in vederea alegerilor locale din 6 iunie. Fiecare primar, respectiv secretar, a plecat acasa cu un vraf de brosuri si alte acte normative, avind misiunea de a le invata pe de rost. A avut loc si numerotarea circumscriptiilor electorale din judet. Prefectul Marin Diaconescu a declarat ca, spre deosebire de alegerile locale din vara anului 2000, numarul consilierilor din judet va fi mai mare dupa alegerile locale din acest an. Vor fi 1.207 de consilieri locali, cu 47 mai multi decit la alegerile anterioare, consilieri orasenesti – 102 (cu sapte mai multi). Numarul consilierilor municipali si judeteni va insa mai redus decit cel din actuala legislatura – 40, respectiv 33. Desi numarul sectiilor de votare nu a fost insa stabilit, se pare ca acesta vor fi peste 300.

Milionul pentru griu este la primarii

Plata ultimului milion din cele doua acordate de guvern ca alocatie bugetara pentru semanatul si intretinerea paioaselor a inceput in Dolj. Valoarea totala a alocatiilor bugetare pentru paioasele din Dolj este de 172 de miliarde de lei. Consilierul Aurel Calin, de la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Dolj, a spus: „Banii au fost virati miercuri in trezorerii si ideal ar fi ca primariile sa distribuie cit mai repede posibil sumele cuvenite producatorilor agricoli. Desi par mari, in citeva zile se pot distribui.“ Miercuri, 20 de comune deja distribuiau banii pentru intretinerea culturilor paioase.

28 de slatineni si-au achitat impozitele pe card

Primul termen scadent pentru plata impozitelor si a taxelor locale a adus o noutate in acest domeniu la Slatina. Conform directorului Directiei Economice de pe linga Primaria Slatina, Ilie Alexie, 28 de cetateni au achitat impozitele si taxele locale prin intermediul cardului bancar.

„Desi am finalizat inca de anul trecut actiunea de implementare a sistemului de plata a impozitelor si taxelor prin intermediul cardului bancar, abia din acest an se observa o accentuare a interesului celor care platesc in acest mod. Numarul persoanelor care au achitat impozitele folosind cardul este foarte redus, doar 28 in prima faza, dar important este ca a fost descoperita si aceasta metoda de plata, mult mai lejera pentru detinatorii de carduri bancare“, a afirmat Ilie Alexie. In acesta vara, Directia Economica va finaliza si proiectul de informatizare, fapt care va duce aparitia unui nou mijloc de plata a impozitelor si taxelor locale: internetul.

Impaduriri in sudul judetului Mehedinti

In aceasta primavara vor continua impaduririle in zona de sud a judetului Mehedinti. Zonele vizate pentru crearea perdelelor de protectie pe principalele artere de circulatie judetene si nationale sint Patulele, Danceu, Jiana, Burila Mare, Vrata, Girla Mare, Balta Verde si Tiganasi. Materialul saditor este asigurat de Directia Silvica Drobeta Turnu Severin, prin ocoalele silvice de la Jiana si Vinju Mare. Primaria Vinju Mare inventariaza terenurile aflate in panta, pe care vor fi plantati piersici si caisi.

Au sosit subventiile pentru producatorii agricoli

Subventia pe produs pentru tutunul cultivat si livrat in judetul Dolj reprezinta 1,6 miliarde de lei. Banii au intrat in trezorerii, iar producatorii de tutun pot sa-i incaseze. Tot subventie pe produs reprezinta si cele 550 de milioane de lei pentru cantitatile de griu si floarea-soarelui livrate de producatori care-si pot ridica banii. A sosit si prima pentru lapte aferenta lunii februarie, care reprezinta 450 de milioane de lei. Alocatia bugetara pentru instalatiile de irigat livrate, pentru Dolj, in valoare de 2,5 miliarde de lei, a fost incasata de o singura firma din Craiova, care produce instalatii de irigat prin picaturi.

Inca 6,6 miliarde de lei pentru drumurile din Olt

Guvernul a probat recent suplimentarrea bugetului judetului Olt cu 6,6 miliarde de lei. Potrivit presedintelui CJ, Marin Ionica, intreaga suma va fi impartita intre 35 de comune si doua orase. 20 de comune vor primi cite 100 de milioane de lei, iar alte 14 comune, cite 200 de milioane de lei. Comuna Coteana si orasele Corabia si Bals vor primi cea mai mare suma – 400 de milioane de lei. Sumele mentionate vor fi utilizate pentru repararea si modernizarea drumurilor din judet.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS