16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomania „imprumuta“ centrele scolare de competenta din Franta

Romania „imprumuta“ centrele scolare de competenta din Franta

Centrul scolar Greta des Pays Chainpenois din orasul francez Sézanne, situat in regiunea Marne, a fost gazda intilnirii de proiect GRUNDVIGT in cadrul programului Socrates, in perioada 2-8 aprilie, intilnire la care a participat si o delegatie din invatamintul preuniversitar romanesc, condusa de Monalisa Galeteanu, inspector general adjunct al ISJ Dolj.

Intilnirea a constat intr-un schimb de experienta intre tarile partenere (Franta, Spania, Portugalia, Romania, Grecia si Italia) pe problema atestarii competentelor profesionale in Europa. Monalisa Galeteanu spune ca tema abordata-„ABC in Europa“- se referea strict la educatia adultilor: „In cadrul centrului se poate certifica sau atesta competenta profesionala a unui adult, dupa parcurgerea unui stagiu de formare. Centrul are o baza materiala exceptionala. Este dotat cu ateliere moderne si ultramoderne pentru fiecare specializare, cum ar fi: alimentatie publica, metalurgie, arte plastice, croitorie, frizerie etc. La absolvirea cursurilor, adultii primesc un certificat de atestare a competentelor profesionale dobindite. In prezent, sistemul de invatamint romanesc este in faza asimilarii experientei europene in domeniul certificarii profesionale a adultilor. Fireste, centre similare se vor infiinta si in tara noastra, astfel incit sa existe posibilitatea insusirii unei meserii si pentru cei care din varii motive nu au reusit sa parcuga intreg invatamintul obligatoriu“. Aceasta spune ca reprezentantii tarilor partenere si-au pus problema stabilirii unui set de competente pentru toti elevii din Europa, privind cunoasterea drepturilor si indatoririlor cetateanului european din perspectiva largirii UE cu noi state membre, printre care si tara noastra.

In Franta sint trei categorii de bacalaureat

Diferentele de mentalitate, de sistem sint destul de mari intre Romania si tarile occidentale.

Daca in Romania un absolvent de liceu are cunostinte teoretice vaste, in tarile vest-europene absolventii de liceu sint specializati pe domenii profesionale potrivit aptitudinilor acestora si experientei dobindite in urma practicii. La noi, copiii inca sint obligati sa mearga la o scoala ori sa urmeze niste cursuri de specializare pentru a deveni ceea ce vor parintii lor.

In tarile occidentale, sint trei categorii de bacalaureat, in functie de tipul de liceu absolvit: teoretic, vocational si tehnologic.

Romanii au pus oua incondeiate de lemn pe masa festiva din Sézanne

Rodica Miala, coordonator al acestui proiect si inspector pentru cooperare europeana, sustine ca francezii sint la fel de ospitalieri ca si romanii: „La cantina din centrul scolar Greta (Sézanne, Franta) s-a organizat o masa festiva cu ocazia Sfintelor Sarbatori Pascale. Masa a fost imbelsugata si fiecare a contribuit cu cite ceva. Am avut de toate si nu ne-a lipsit nimic. Ne-au dat si sampanie. Noi am pus pe masa un platou cu prajituri facute in Romania, oua rosii si oua incondeiate de lemn. Toate acestea le-am oferit partenerilor nostri“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS