12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFarmaciile din mediul rural- o afacere falimentara

Farmaciile din mediul rural- o afacere falimentara

Pentru a-si procura medicamente, oamenii merg zeci de kilometri

Sute de gorjeni nu au de unde sa-si cumpere medicamente si sint nevoiti sa mearga zeci de kilometri ca sa si le procure. Unii prefera chiar sa treaca in judetul vecin pentru a-si cumpara pastile, daca gasesc o farmacie. In felul acesta, pretul retetelor se dubleaza pentru ca oamenii trebuie sa suporte si deplasarea.

Datele furnizate de Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Gorj si de Colegiul Farmacistilor arata ca in judet exista 48 de farmacii si 28 de puncte farmaceutice. Majoritatea farmaciilor sint in Tirgu Jiu si eventual in alte orase mai mici, prea putini fiind cei care s-au incumetat sa demareze o astfel de afacere in mediul rural.

In Tirgu Jiu sint 30 de farmacii la o populatie de mai putin de 100.000 de locuitori, iar in celelalte orase ale judetului functioneaza doua-trei farmacii in fiecare dintre ele. Cei afectati sint locuitorii din mediul rural, unde traieste jumatate din populatia judetului.Din cele 60 de comune existente in Gorj, doar in 28 exista macar un punct farmaceutic si in alte patru au fost deschise farmacii, ceea ce inseamna ca jumatate nu au un astfel de serviciu medical. In unele zone, pe o distanta de zeci de kilometri, oamenii nu pot gasi nici macar o farmacie, fiind nevoiti sa mearga pina in cel mai apropiat oras pentru onorarea retetelor. Nici in localitatile unde exista puncte farmaceutice situatia nu este prea buna pentru ca acestea au un program redus de functionare, de doar citeva ore pe saptamina.

„Am fost nevoita sa inchid punctul farmaceutic“

Principala cauza a acestei situatii este criza de specialisti din Gorj, pentru ca legislatia prevede ca o farmacie sau un punct farmaceutic sa aiba macar un farmacist. Pe de alta parte, conditiile economice ii impiedica pe farmacisti sa riste sa-si faca o astfel de afacere in localitatile rurale.

Presedinta Colegiului Farmacistilor Gorj spune ca, in localitatile sarace, din vinzari nu se poate scoate nici macar plata unui salariu minim pe economie pentru un angajat. „La tara, vinzarile merg prost, in special in perioada muncilor agricole. Nu se acopera nici cheltuielile punctului farmaceutic. Chiar eu am avut un astfel de punct si am fost nevoita sa-l inchid. Nu scoteam nici salariul angajatului. Mai exista si problema specialistilor. Ce farmacist este dispus sa lucreze intr-o farmacie de la tara cu salariul minim pe economie? Doar in localitatile mai dezvoltate mai merg vinzarile“, a spus farmacista Alexandra Dumitrescu.

Pentru ca legea nu le poate impune farmacistilor unde sa-si deschida farmacii, reprezentantii CAS Gorj spun ca singura varianta ar fi sa ajunga la o intelegere cu acestia. „Si oamenii din mediul rural platesc asigurari, deci ar trebui sa beneficieze si ei de niste servicii. Am incercat sa-i rugam pe farmacisti, atunci cind au semnat contracte cu noi, ca la o farmacie deschisa in oras sa mai faca si un punct farmaceutic la tara“, a spus Cornel Neacsa, director in cadrul CAS Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS