10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateNereguli financiare de zeci de miliarde de lei la institutiile doljene

Nereguli financiare de zeci de miliarde de lei la institutiile doljene

Casa Judeteana de Pensii Dolj, Spitalul de Urgenta si Spitalul Filantropia din Craiova au iesit sifonate in urma controalelor efectuate de Curtea de Conturi cu privire la activitatea efectuata in anul 2002. Raportul Curtii de Conturi arata ca la finele lui 2002 Casa Judeteana de Pensii avea de incasat obligatii restante de 2.000 de miliarde de lei si acuza institutia ca a actionat doar in mica masura pentru executarea silita in vederea incasarii veniturilor legale datorate bugetului asigurarilor sociale. Raportul mai spune ca nu au fost inregistrate in evidenta contabila debite din contributia pentru asigurarile sociale in valoare de peste 2.800 de miliarde de lei, ca urmare a faptului ca unitatea a inregistrat contabil numai debitele constatate de organele proprii de control. De asemenea, raportul arata ca procedura de urmarire silita a obligatiilor neachitate s-a rezumat doar la trimiterea de somatii in cazul a 151 de societati cu datorii totale de 570 de miliarde de lei.

Cele mai mari nereguli au fost descoperite insa la Spitalul de Urgenta si la Spitalul Filantropia, unde s-au efectuat plati ilegale pentru cheltuieli cu personalul in valoare de 290 de milioane de lei. Cele doua unitati mai sint acuzate ca au acordat in 2002 premii din fondul de 2%, aferent anului 2001, desi plata se facea in acelasi an bugetar. Conform raportului, Spitalul Filantropia „a uitat“ sa vireze la buget suma de 354 de milioane de lei obtinuta din valorificarea contraceptivelor achizitionate din credite bugetare, suma pe care a folosit-o pentru finantarea cheltuielilor curente.

Spitalul de Urgenta a gestionat ilegal patrimoniul public, neincluzind la inventar mijloace fixe de aproape noua miliarde de lei, motivind ca au fost primite de la Ministerul Sanatatii si Familiei fara pret. La acestea se adauga bunuri de patrimoniu neevidentiate in contabilitate in valoare de peste zece miliarde de lei. Raportul Curtii de Conturi acuza Spitalul de Urgenta ca a platit in mod ilegal 1,4 miliarde de lei pentru achizitionarea de medicamente la preturi mai mari decit cele avizate de Oficiul Concurentei si Ministerul Sanatatii. E vorba de medicamentul Humalog Mix 3ML, al carui pret avizat era de 381.261 lei/cutie, iar spitalul l-a cumparat cu 419.242 de lei in lunile iulie si august, iar in septembrie, octombrie si noiembrie, cu 404. 242 de lei. Nereguli au fost constatate la cheltuielile cu reparatiile si prestarile de servicii, in suma de peste 680 de milioane de lei, si la achizitionarea produselor de panificatie de la SC CERZACI COM SRL- 420 de milioane de lei.

Directia pentru Tineret si Sport si Penitenciarul Pelendava- „trase de urechi“

Curtea de Conturi acuza Penitenciarul Pelendava ca a „uitat“ sa vireze TVA in suma de un miliard de lei, la care se adauga penalitati de 400 de milioane de lei. Directia pentru Tineret si Sport Dolj este acuzata ca nu a evidentiat ca venituri valoarea materialelor recuperabile de la Sala Polivalenta, in suma de 1,7 miliarde de lei. Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate nu a inregistrat la venituri sumele constatate de organele proprii de control, in acest fel diminuind alocatiile cuvenite spitalelor. La finele lui 2002, CJAS Dolj avea in sold debite de 87 de miliarde de lei, ca urmare a nerespectarii in totalitate a legii de catre institutie. Curtea acuza CJAS ca pentru 111 agenti economici cu debite de aproape 48 de miliarde de lei , procedura de executare silita a constat doar in trimiterea de somatii. E vorba de societati ca AVIOANE SA, cu datorii de 17 miliarde de lei, TMC Filiasi, cu 14,4 miliarde, si SCA Simnic, cu datorii de doua miliarde de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS