16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimaria Craiova nu are bani pentru subventionarea locuintelor

Primaria Craiova nu are bani pentru subventionarea locuintelor

De la 1 aprilie a intrat in vigoare hotarirea de guvern, prin care se aproba normele pentru stabilirea cuantumului subventiei care se acorda in 2004 pentru cumpararea de locuinte.

Hotarirea completeaza Legea locuintei nr. 114/1996. Potrivit actului normativ, persoanele care au un venit mediu lunar net pe membru de familie de pina la 4.400.000 de lei beneficiaza de o subventie de 30% din valoarea locuintei, calculata la valoarea finala, cele cu un venit de pina la 5.000.000 de lei, de o subventie de 20%, pina la 5.300.000 – de 10% si de 5% pentru persoanele cu venituri de pina la 5.900.000 de lei.

Desi Legea nr. 114/1996 este in vigoare de aproape opt ani, Primaria Craiova nu a gasit bani decit pentru 14 apartamente in 2001. Silvia Nanau, sefa Fondului Locativ din Primaria Craiova, spune ca banii au fost prevazuti in buget inca de la inceput: „Am avut peste 70 de solicitari pentru acordarea de apartamente, iar beneficiarii lor sint cei care au facut cereri pentru construirea unei locuinte. In punctajul acordat solicitantilor, prioritar a fost venitul mediu net si numarul de persoane. Cu cit venitul a fost mai mare, cu atit au avut mai multe sanse. Nu a fost o inlesnire acordata celor cu bani“.

Conform hotaririi de guvern din aprilie, de subventii vor beneficia tinerii casatoriti, cu virsta pina la 35 de ani fiecare, persoanele care beneficiaza de facilitati la cumpararea sau construirea unei locuinte potrivit Legii nr. 42/1990, persoanele calificate din agricultura, invatamint, sanatate, administratie publica si culte, cele care isi stabilesc domiciliul in mediul rural, alte categorii de persoane stabilite de consiliile locale. De acest ultim articol s-a prevalat si consiliul local, introducind la beneficiari functionarii publici din primarii, magistratii si tinerii casatoriti.

Nicolae Pascu, directorul economic din cadrul Primariei Craiova, spune ca nu stia de aparitia actului legislativ si ca bugetul primariei nu permite nici o suplimentare de fonduri. „Trebuie sa citesc mai bine hotarirea. Oricum, mai vedem la rectificarea de buget. Legea nr. 114 nu obliga consiliile locale sa construiasca locuinte“, a spus Nicolae Pascu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS