17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Vor creste salariile in invatamint“

„Vor creste salariile in invatamint“

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamint (FSLI) a obtinut, in urma demersurilor facute recent la comisiile de invatamint din Camera Deputatilor si Senat, sprijinul parlamentar, astfel incit s-a introdus pe ordinea de zi „modificarea articolului nr. 48 din Legea 128/1997, privind Statutul personalului didactic“.

Presedintele filialei Dolj a FSLI, Constantin Rada, a spus: „Deoarece Ministerul Educatiei nu a respectat alineatul 2 al articolului 34 din Contractul Colectiv de Munca, in care se prevedea ca pina la 31 ianuarie 2004 MEC sa emita normele metodologice pentru calculul salariilor, sporurilor si indemnizatiilor personalului didactic, conducerea FSLI a solicitat si a obtinut sprijinul celor doua comisii de specialitate din Parlamentul Romaniei“. Articolul 48 din Legea 128/1997 va avea un nou text: „Salariile de baza ale personalului didactic si didactic auxiliar se constituie din salariile de baza ale functiilor didactice, la care se adauga sporurile si indemnizatiile prevazute de lege si de Contractul Colectiv de Munca Unic la nivel de Ramura Invatamint“.

Cea de-a doua modificare se refera la gradatia de merit: „Gradatia de merit se include in salariul de baza si constituie baza de calcul pentru sporuri, indemnizatii si alte drepturi care se acorda in raport cu salariul de baza“. De asemenea, articolul 51, alineatul 4 se va schimba cu textul: „Personalul didactic de predare, care indeplineste functia de diriginte, invatator, institutor, educator, primeste o indemnizatie de 10% din salariul de baza al functiei didactice. Aceasta indemnizatie, similara celei de conducere, se include in salariul de baza si constituie baza de calcul pentru sporuri, indemnizatii si alte drepturi care se acorda in raport cu salariul de baza“.

„Acestea sint numai o parte din solicitarile formulate de FSLI, urmind ca pentru altele, precum sporul de stabilitate, indemnizatia pentru suprasolicitare neuropsihica si cea pentru invatamint special, sa actionam inclusiv pe calea justitiei“, mai spune Rada. Acesta sustine ca, in ceea ce priveste cresterea salariala a personalului din invatamint, in medie cu 5%, la interventia FSLI, Ministerul Educatiei a elaborat proiectul ordonantei de urgenta: „Proiectul este pe masa executivului si avem semnale ca va fi aprobat intr-una din sedintele de guvern din luna aprilie“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS