17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMarea Britanie va relua acordarea de vize pentru cetatenii romani

Marea Britanie va relua acordarea de vize pentru cetatenii romani

Serviciile consulare britanice vor relua, incepind de marti, acordarea de vize pentru cetatenii romani si bulgari, suspendata la sfirsitul lunii martie, in urma unui scandal referitor la problema imigratiei, a anuntat ieri Ambasada Marii Britanii la Bucuresti.

Sectia de vize a Ambasadei va accepta, de pe 13 aprilie, solicitari pentru majoritatea categoriilor de vize, inclusiv pentru vizite de afaceri si sedere, dar nu si pentru permise de munca.

„Aceasta masura nu va fi aplicata si in cazul solicitarilor de vize pentru muncitorii sezonieri si pentru alte categorii de migratie controlata. Acestea vor ramine suspendate pina la incheierea anchetei declansate de ministerul britanic de interne“, a precizat ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Quinton Quayle, intr-un comunicat de presa.

„As dori sa subliniez faptul ca suspendarea temporara a vizelor nu a avut impact negativ asupra excelentelor relatii dintre Romania si Marea Britanie, nici asupra cooperarii constructive dintre serviciile de imigratie britanice si romane“, a mai precizat diplomatul.

Potrivit acestuia, ambasada britanica a primit 35.000 de solicitari de vize in 2003. Ministrul roman al afacerilor externe, Mircea Geoana, anuntase anterior ca Londra va relua de saptamina viitoare acordarea de vize pentru cetatenii romani si bulgari, apreciind faptul ca „problema a fost rezolvata intr-un timp destul de scurt“.

Ministrul britanic de interne, David Blunkett, anuntase pe 30 martie „decizia cu efect imediat de suspendare a cererilor de vize“ provenind din Romania si Bulgaria, pina la clarificarea situatiei, in urma informatiilor potrivit carora numerosi doritori de vize ar fi obtinut documentele furnizind autoritatilor britanice acte false. Aceasta decizie a fost calificata drept „nedreapta“ de oficialii de la Bucuresti, care au cerut autoritatilor de la Londra sa renunte la aceasta masura „cit mai curind posibil“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS