14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMajorarile salariale pentru profesori se amina

Majorarile salariale pentru profesori se amina

• Proiectul de lege care prevedea o crestere in medie cu 5% a retributiilor personalului didactic a fost dat de-o parte, guvernul promitind ca va promova actul normativ abia peste citeva luni, printr-o ordonanta de urgenta • Desi ministerul de resort acceptase ideea unei majorari salariale cu 2% si pentru personalul nedidactic, o parte a sindicatelor din invatamintul preuniversitar a considerat ca nu este oportuna o asemenea masura

Contractul Colectiv de Munca Unic la nivel de Ramura Invatamint, semnat la sfirsitul anului trecut de conducerea Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEC) cu federatiile sindicale din acest domeniu, prevedea ca ministerul sa initieze pina la 31 martie 2004 un proiect de lege prin care sa se asigure „o majorare a salariilor personalului din invatamint in medie cu 5%, pentru a asigura stimularea accesului tinerilor in sistem si promovarea acestora“. Cresterea salariala nu era foarte mare, insa un ban in plus nu strica nimanui. Doar ca sperantele profesorilor s-au dovedit, cel putin deocamdata, desarte.

5% pentru personalul didactic – abia in preajma alegerilor locale

MEC s-a tinut oarecum de promisiune si luna trecuta a supus atentiei sindicatelor un proiect de lege prin care s-ar fi realizat majorarea salariala cu o medie de 5%. Conform scopului declarat initial, salariile debutantilor cresteau ceva mai mult, iar cele ale „batrinilor“ din sistem – oricum mai consistente – erau majorate cu un procent mult mai mic. Numai ca propunerea guvernamentala omisese o crestere salariala si pentru personalul nedidactic, cel mai vitregit din acest sistem, ale carui retributii nu cresteau decit o data cu salariul minim pe economie.

Din cauza acestei omisiuni, au inceput negocieri intre minister si sindicate. Pina la urma, MEC a acceptat ideea unei cresteri salariale cu 2% si pentru personalul nedidactic. Pentru ca saptamina trecuta sa aiba loc o ciudata intorsatura de situatie.

La comisia de dialog social desfasurata la sediul MEC in cursul saptaminii trecute, reprezentantii ministerului au „intors-o ca la Ploiesti“, mentionind ca proiectul lor de lege va fi adoptat pina la urma ca o ordonanta de urgenta. Iar asta nu prea curind, adica in cursul lunii aprilie, cu aplicare de la 1 mai, ci abia prin iunie, deci cit mai aproape de alegerile locale.

2% pentru personalul nedidactic – poate niciodata

La rindul lor, o parte dintre federatiile sindicale prezente la negocieri au renuntat la ceea ce obtinusera deja: cresterea, fie si cu 2%, a salariilor personalului nedidactic. Doar Federatia „Spiru Haret“ a mai sustinut cresterea de 2% pentru personalul nedidactic, insa, in minoritate fiind, n-a avut prea mult succes.

Reprezentantii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint, ai Federatiei Educatiei Nationale si Federatiei „Alma Mater“ a universitarilor au opinat ca 2% este oricum un procent insignifiant, asa ca mai bine sa se lase in grija unei viitoare legi a salarizarii – probabil peste citiva ani – problema cresterii retributiilor pentru contabili, secretare, femei de serviciu, mecanici de intretinere si alti angajati din rindul personalului nedidactic. „Opozitia celorlalte federatii fata de preopunerea de crestere a salariilor personalului nedidactic este, pentru mine, de neinteles“, a declarat prof. Ion Bebe Cepoi, vicepresedinte al Federatiei „Spiru Haret“ si prim-vicepresedinte al Sindicatului Invatamintului Preuniversitar Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS