16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTrei milioane de semnaturi pentru eliberarea detinutilor politici de la Tiraspol

Trei milioane de semnaturi pentru eliberarea detinutilor politici de la Tiraspol

Sub titlul „Ultimii detinuti politici din Europa – Grupul Ivantoc“, Asociatia Studentilor Basarabeni si Bucovineni din Craiova impreuna cu organizatia de tineret a Partidului Popular Crestin Democrat (PPCD) din Chisinau au lansat un apel catre societatea civila pentru sustinerea campaniei privind eliberarea detinutilor politici din inchisorile transnistrene.

„Cei trei detinuti care sint incarcerati la Tiraspol, Andrei Ivantoc,Tudor Petrov Popa si Alexandru Lesco, au fost arestati de militarii subordonati separatistilor transnistreni la inceputul lunii iunie 1992, la citeva luni dupa inceputul conflictului dintre Republica Moldova si Transnistria. Cei trei, alaturi de Ilie Ilascu, au fost aruncati dupa gratii deoarece erau membri de baza ai Frontului Popular (actualul PPCD), se opuneau separarii Transnistriei de Moldova si se considerau romani. In primele doua luni de la arestarea lor, Andrei Ivantoc, Alexandru Lesco si Tudor Petrov Popa nu au avut dreptul la un avocat, majoritatea marturiilor fiind smulse de anchetatori inainte ca acestia sa beneficieze de asistenta juridica“, se spune in apelul lansat societatii civile.

Anchetati sub tortura

Cei trei detinuti au fost acuzati de acte de terorism impotriva Republicii Transnistrene si condamnati de un tribunal-fantoma din Tiraspol la cite 15 ani de inchisoare (Petrov Popa si Ivantoc), respectiv 12 ani – Alexandru Lesco. In tot acest timp, ei au fost anchetati, torturati si tinuti inchisi in custi metalice printr-o decizie a unui tribunal nerecunoscut de organismele internationale. Pina acum, la campania pentru eliberarea detinutilor romani s-au solidarizat mai multe organizatii ale societatii civile din tara si strainatate, cu un potential de peste trei milioane de semnaturi. In Romania, aceasta este condusa de Asociatia Civic Media, care a inaintat un apel principalilor factori implicati in stabilitatea zonei: UE, NATO, OSCE, SUA, Federatia Rusa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS