10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024

Stiri diverse

Ducesa si ducele de Luxemburg au inaugurat Centrul-pilot de la Tirgu Carbunesti

Conducatorii statului Luxemburg au fost intimpinati la elicopter de baronul si baroneasa de Gorj. Tinerii internati la Centrul-pilot stiau ca Mischie si-a dat demisia si ca acesta se va intoarce in partid. Mischie i-a propus unuia dintre cei internati sa intre in PSD.

Sute de elevi cu steguletele Romaniei si Luxemburgului au asteptat de-a lungul soselei din apropierea Centrului-pilot pentru tinerii cu handicap din Tirgu Carbunesti vizita conducatorilor statului Luxemburg. Cu aceasta ocazie, gardurile si copacii au fost varuiti, iar drumurile – plombate cu o zi in urma. Marea ducesa Maria Teresa si ducele Henri au sosit ieri cu elicopterul la Carbunesti, unde au participat la inaugurarea centrului-pilot, in care sint internati 30 de tineri cu handicap. Ducele si ducesa au fost intimpinati de Nicolae si Sanda Mischie, insotiti de alte oficialitati ale judetului si orasului Carbunesti, in frunte cu primarul Cristian Toader Pasti. Acesta i-a oferit ducesei Maria Teresa un buchet de flori in culorile statului Luxemburg. Dupa discursurile oficialitatilor din Gorj, ducele si ducesa au taiat panglica inaugurala si au gustat din traditionala piine cu sare. A urmat dezvelirea unei placi, pe care este inscris un mesaj de multumire tuturor celor care au contribuit la realizarea centrului.

Acesta a costat peste 1,5 milioane de euro, cea mai mare parte din suma fiind asigurata de fundatia patronata de duce si ducesa. Cei prezenti i-au adus un ultim omagiu si celui care a fost Jos Pauly, vicepresedintele fundatiei.

Mischie si ducesa, recunoscuti de tinerii cu handicap

Oaspetii au vizitat centrul si au vazut ce au invatat pina in prezent tinerii din centru. Acestia au la dispozitie ateliere de patiserie, croitorie, macelarie si carmangerie, precum si o microferma unde pot sa invete o meserie. Dupa trei ani, tinerii cu handicap vor primi certificate de meserii. In sala de mese, Nicolae Mischie a fost abordat de un tinar cu handicap, care l-a recunoscut: „Ti-ai dat demisia, dar ce o sa faci? O sa te intorci acum!“ Mischie i-a replicat, spunindu-i ca il asteapta sa se inscrie in partid. Cei internati au recunoscut-o si pe ducesa Maria Teresa, pe care au vazut-o la televizor. La final, oaspetii au primit mai multe daruri din partea primarului: un „Galle de Carbunesti“, cum a spus despre o vaza primarul din Tirgu Carbunesti, o macheta din lemn a centrului, realizata de un elev, un tablou cu centrul si o icoana. Nicolae Mischie le-a daruit inaltilor oaspeti cheile de aur ale judetului Gorj si o sculptura. Ducele si ducesa au fost, de asemenea, primii care au semnat in cartea de oaspeti. De aici, au mers intr-o scurta vizita cu caracter privat la Manastirea Camaraseasca, apoi au fost vizitate atelierele centrului-pilot.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS