22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateZeci de mii de locuitori ai Filiasiului au ramas fara apa

Zeci de mii de locuitori ai Filiasiului au ramas fara apa

Unul dintre cistigatorii proiectului de reabilitare a soselei Craiova – Dobeta Turnu Severin, cu fonduri ISPA, este firma italiana GRASSETTO Lavori- ITINERA J.V. Firma italiana trebuia sa devieze conducta de apa potabila a orasului Filiasi care, in prezent, este amplasata la o adincime de 80-100 cm sub partea carosabila a soselei. Pentru ca lucrarile de deviere nu au inceput, iar societatea lucreaza de zor la spartul actualei sosele, conducta veche de aproximativ 30 de ani se sparge si de trei ori pe zi. Mii de locuitori au ramas fara apa potabila. Italienii spun ca nu au nici o responsabilitate pentru ca lucrarile de deviere au fost incredintate SC TCIF Craiova, institutie care, la rindul sau, spune ca nu a semnat nici un fel de contract cu italienii si ca nu are de ce sa inceapa lucrari care nu au fost contractate.

Firma italiana GRASSETTO Lavori a inceput, de pe 1 martie, lucrarile de reabilitare a Drumului European 70 pe portiunea Filiasi -Craiova. In cadrul proiectului realizat cu fonduri ISPA, conducta de apa potabila a Filiasiului care trece pe sub partea carosabila a drumului trebuia deviata pe sub trotuar. GRASSETTO sau un subcontractant ar fi trebuit sa faca devierea conductei si apoi sa treaca la realizarea drumului. In realitate, conducta de 200 de milimetri a ramas pe locul unde a fost montata in urma cu 30 de ani, iar italienii lucreaza la drum, deviind toata circulatia. Din cauza trepidatiilor masinilor grele care sint folosite la spartul drumului, precum si din cauza greutatii masinilor din trafic, conducta de apa potabila a orasului se sparge si de trei ori pe zi. Angajatii de la societatea care administreaza reteaua de apa a Filiasiului, AQVATERM, nu mai contenesc cu reparatiile, iar bulevardul Racoviteanu din Filiasi arata ca dupa bombardament: gropi provenite de la decopertarea asfaltului si a stratului de piatra cubica facute de GRASSETTO, dar si gropi facute de AQVATERM, care nu mai face fata cu astupatul lor. Masinile circula cum pot printre gropi, iar locatarii au apa doar citeva ore pe noapte.

„Ca sa nu innebunesc, mi-am propus sa nu ma mai enervez“

Cornel Neamtu, directorul AQVATERM Filiasi, crede ca lucrurile au scapat de sub control. „De cind au inceput lucrarile la drum ne-au speriat. Ei ar fi trebuit sa devieze conducta de apa potabila a orasului si pe urma sa se apuce de drum. N-au deviat-o si din cauza lor se sparge conducta actuala, care e veche de 30 de ani. Am facut adresa si la primarie, care este proprietara retelei de apa a orasului, si la firma GRASSETTO. Italienii ne-au raspuns ca din 17 martie a inceput devierea conductei, iar lucrarile sint executate de firma TCIF Craiova. Pai noi sintem la sfirsitul lunii martie si n-am vazut pe nimeni sa lucreze la deviere. Locatarii din Filiasi au apa doar citeva ore noaptea, pentru ca ziua se sparge conducta si noi sapam dupa ea sa o reparam. Dimineata, cind vin italienii la lucru, iar se sparge. Ca sa nu innebunesc, mi-am propus sa nu ma enervez. Cred ca reprezentantii firmei GRASSETTO ne considera timpiti pentru ca eu m-am interesat la TCIF si nu au nici un contract cu ei“, a spus Cornel Neamtu.

GRASSETTO nu stie cu cine are contracte

Pe 16 martie 2004, firma italiana a trimis o adresa AQVATERM Filiasi, spunind la acea data ca de a doua zi va incepe lucrarile de deviere a conductei: „Va informam ca vor incepe pe 17.03.2004 lucrarile de amplasare a conductei de 200 de milimetri pe tronsonul existent pe partea dreapta a drumului… Mentionam ca lucrarile sint executate de SC TCIF SA si situatiile de lucrari vor fi vizate lunar de dumneavoastra“. Dupa zece zile de la trimiterea adresei semnate de directorul italian Aristide Poggio nici nu incepusera lucrarile despre care se vorbea in adresa.

Constantin Tronea, director general la SC TCIF Craiova, a spus: „Noi nu am semnat nici un fel de contract cu firma italiana. Este adevarat ca s-au purtat negocieri, dar asta nu inseamna ca ne si apucam de o lucrare fara un contract ferm. Discutiile cu ei au inceput demult, dar chiar sa ne nominalizeze ca titulari de contract de deviere a conductei de apa potabila din Filiasi ni se pare prea mult“.

Marcel Pirvu, directorul SC TCIF Instalatii Craiova, a spus: „Si noi am purtat discutii cu italienii, dar nu am semnat nici un fel de contract. Au venit, au vorbit si au plecat la Bucuresti. Azi, 26 martie, firma noastra nu are nici un contract cu GRASSETTO, asa ca nu vad de ce sa deviem noi conducta fara o forma legala. Cind vom semna un contract, ne apucam de treaba“.

Antonie Ciocioc, primarul orasului Filiasi, crede ca italienii spun adevarul: „Aseara (25 martie- n.r.) am vorbit cu directorul Poggio si s-a rezolvat problema cu cei de la TCIF. Mi-a zis ca un domn Pirvu a luat lucrarile de deviere. Eu nu mai stiu ce sa cred si nici ce sa fac. O sa-l sun din nou pe Poggio“.

Din nefericire, pe 26 martie, firma GRASSETTO nu semnase contract de lucrari pentru devierea conductei de apa potabila de la Filiasi cu nici una dintre cele doua TCIF-uri din Craiova. Faptul ca italienii continua sa sparga bulevardul Racoviteanu din Filiasi fara sa se fi achitat de obligatiile contractuale si lasindu-i pe locatarii din oras fara apa ii pune in situatii destul de delicate. Masinile lor pot fi oprite oricind de proprietarul retelei de apa, care este Primaria Filiasi, pina la data cind vor respecta prevederile contractuale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS