12.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateZeci de mii de gorjeni au avut nevoie de ajutoare ca sa treaca iarna

Zeci de mii de gorjeni au avut nevoie de ajutoare ca sa treaca iarna

Primariile au platit miliarde de lei pentru subventiile la incalzire

Numarul gorjenilor care au nevoie de ajutor de la stat pentru a iesi din iarna creste in fiecare an. In aceasta iarna, primariile au primit zeci de mii de cereri pentru acordarea de subventii la incalzire.

Spre deosebire de anii precedenti, cind cele mai multe subventii erau acordate familiilor care beneficiau de incalzirea centralizata, in acest an, din cauza debransarilor masive, primariile au primit in special cereri pentru ajutoare la plata facturilor de gaze.

In Tirgu Jiu, 7.000 de familii au primit din partea statului ajutoare pentru incalzire. Cea mai mare parte dintre acestea au fost destinate celor care au renuntat la incalzirea centralizata si si-au instalat centrale termice sau convectoare. Suma alocata lunar pentru plata ajutoarelor a totalizat 2,5 miliarde de lei. Familiile care au solicitat sprijin pentru plata facturilor la incalzire au primit sume cuprise intre 100.000 si 2,5 milioane de lei, in functie de venituri.

Cei care s-au incalzit cu lemne au primit cei mai putini bani

Si in celelalte orase ale judetului, locuitorii au avut nevoie de sprijin pentru achitarea facturilor la incalzire. In Bumbesti-Jiu, din cele 3.000 de apartamente existente in oras au mai ramas bransate 340, iar in cazul a 250 de familii a fost nevoie de sprijin din partea statului pentru plata intretinereii. Cei care au optat pentru incalzirea cu gaze au solicitat lunar 200 de milioane de lei de la primarie, care s-au impartit intre cele peste 700 de familii care nu si-au putut achita singure facturile.

La Motru, un oras unde nu exista alimentare cu gaze, iar oamenii au fost nevoiti sa ramina bransati la centralele de cartier, primaria a primit 2.250 de cereri lunar pentru ajutoare la plata intretinerii. Suma totala a ajuns, in medie, la 1,9 miliarde de lei in fiecare luna, in conditiile in care la un apartament cu doua camere, cheltuielile de incalzire ajung la 1,6 milioane de lei. Tot iarna trecuta, la Primaria Motru au fost acordate 150 de milioane de lei, ajutoare pentru familiile care se incalzesc cu lemne. Acestea au reprezentat categoria de populatie care a primit si cele mai mici ajutoare, majoritatea familiilor de la tara fiind nevoite sa plateasca milioane de lei pentru a-si cumpara lemne.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS