10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRegia de apa ACETI Slatina someaza agentii economici

Regia de apa ACETI Slatina someaza agentii economici

Regia locala de apa din Slatina, SC ACETI SA, a trimis preavize de sistare a apei la peste o suta de beneficiari, printre care si unitati vitale pentru judet. Au fost somate sa isi plateasca datoriile Primaria Slatina, pentru un debit de 4,5 miliarde de lei, Primaria Scornicesti, pentru 280 de milioane de lei, dar si Serviciul de Gospodarire Comunala Bals, pentru 100 de milioane de lei etc. Au primit preavize si numerosi agenti economici, intre care OLTUL SA, pentru un debit de circa 250 de milioane de lei, GENERAL CONSTRUCT Slatina, pentru 70 de milioane de lei, restul avind sub 100 de milioane de lei. Cea mai grava situatie se inregistreaza in cazul SC RULMENTI SA Slatina, care a acumulat o datorie la ACETI de peste 200 de milioane de lei. In acest caz, sansele de recuperare a sumelor restante sint mici deoarece societatea se afla in lichidare.

„Datoriile trebuie platite indiferent daca vin sarbatorile!“

Toate institutiile si societatile mentionate au facturi neachitate de mai multe luni. Situatia in cazul institutiilor bugetare este tergiversata din cauza bugetului acestora, multe dintre ele asteptind deja rectificarea bugetara din vara. „Multe dintre societatile comerciale cu restante la noi sint in aceasta situatie de mai mult timp. Institutiile de stat, in general, evita sa plateasca penalizari si probabil ca vor achita facturile. Oricum, oamenii trebuie sa stie ca datoriile trebuie platite indiferent daca vin sarbatorile! O situatie mai deosebita este cazul Primariei Slatina, de care apartin toate unitatile de invatamint din oras, inclusiv citeva servicii, precum Directia de Sere si Spatii Verzi, dar si altele“, a spus Florea Iancu, directorul ACETI Slatina.

In prezent, ACETI are de recuperat de la agentii economici 1,7 miliarde de lei, iar de la institutii bugetare 4,6 miliarde de lei. Cea mai mare suma care trebuie recuperata de ACETI provine de la asociatiile de proprietari din municipiu, care datoreaza 28,4 miliarde de lei. Sumele amintite nu includ si majorarile de intirziere. La rindul ei, regia de apa este datoare 18,7 miliarde de lei catre ELECTRICA, 11,1 miliarde la ALRO si 7,9 miliarde la ALPROM Slatina, si 2,5 miliarde de lei catre Regia Apele Romane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS