7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProfesorii provoaca intreaga clasa politica

Profesorii provoaca intreaga clasa politica

Presedintele filialei Dolj a Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint (FSLI), Constantin Rada, si-a instruit ieri liderii de sindicat, in sala de festivitati a Colegiului National Economic „Gheorghe Chitu“, pentru stringerea de semnaturi necesare dreptului de initiativa legislativa. Aceasta are in vedere modificarea si completarea articolului 170 din Legea invatamintului nr. 84/1995. Astfel, sindicalistii din invatamint au stabilit ca alineatul 1 al articolului cu pricina sa cinte dupa partituri europene, in nuanta de forte: „Incepind cu 1 ianuarie 2005, finantarea invatamintului de stat se face de la bugetul de stat, cu prioritate din cotele de TVA, in limitele a cel putin 6% din PIB“. Alineatul 2 deja suna fortissimo: „De la 1 ianuarie 2007, finantarea invatamintului de stat se face de la bugetul de stat, cu prioritate din cotele de TVA, in limitele a cel putin 7% din PIB“.

Federatia are nevoie de 100.000 de semnaturi

Pentru ca initiativa legislativa a FSLI sa ajunga la Parlament si la Curtea Constitutionala, trebuie sa fie indeplinite doua conditii, spune Rada: „Sint necesare 100.000 de semnaturi la nivel national, din care minimum 5.000 de semnaturi trebuie sa fie strinse in fiecare judet, din cele 11 obligatorii“. Data terminus de colectare a semnaturilor este 1 mai, astfel incit dosarele sa fie depuse la primariile din localitatile de unde au fost colectate. Primarii au obligatia ca in termen de 15 zile sa verifice autenticitatea acestora, dupa care se centralizeaza la sediul FSLI.

Aceasta initiativa legislativa a fost lansata de presedintele FSLI, Aurel Cornea, la mitingul din noiembrie, anul trecut.

Rada apreciaza ca promovarea acestui proiect este o provocare la adresa intregii clase politice din Romania: „Este momentul ca toti oamenii politici sa inteleaga ca nu se mai poate face invatamint european cu costuri dimbovitene. De aceea, facem apel la societatea civila, la toti colegii nostri, pentru a sprijini aceasta campanie de stringere a semnaturilor“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS