15.1 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMulte cazuri de tuberculoza in Mehedinti

Multe cazuri de tuberculoza in Mehedinti

Ziua mondiala de lupta impotriva tuberculozei se sarbatoreste in fiecare an pe 24 martie. Tuberculoza este o infectie contagioasa cu evolutie cronica si cu o raspindire larga, provocata de bacilul Koch, care afecteaza plaminii, dar si celelalte organe. Factorii care favorizeaza aceasta maladie sint oboseala accentuata, stresul de lunga durata, alimentatia insuficienta, bolile cronice, fumatul pe o perioada indelungata si excesul de alcool.

In Romania, in ultimii 30 de ani s-a inregistrat o crestere a numarului de bolnavi de tuberculoza. In evidentele Directiei de Sanatate Publica apar zilnic 82 de cazuri noi de tuberculoza la adulti, cinci la copii si cinci decese cauzate de aceasta boala.

In Mehedinti se mentine o incidenta crescuta a tuberculozei, peste media pe tara, respectiv 163,3 la suta de mii, fata de 135,6 la suta de mii de locuitori, cit este incidenta medie pe tara. Mehedintiul este pe locul sase in tara, dupa judetele Ilfov, Constanta, Olt, Teleorman si Dolj.

„Cauzele acestui numar mare de bolnavi de tuberculoza ar fi, in primul rind, abandonarea precoce a tratamentului sau solicitarea tardiva a consultului medical pentru simptome ca tuse si lipsa poftei de mincare. In plus, un pacient care are tuberculoza, pe linga medicamentele pe care le primeste gratuit pe o perioada de sase luni, cit trebuie sa dureze tratamentul, are nevoie de o hrana consistenta si de conditii confortabile de spitalizare. Implicarea mai activa a tuturor institutiilor responsabile din judet pentru ameliorarea conditiilor de spitalizare si pentru educarea oamenilor sa se prezinte la medic ar putea duce la scaderea incidentei acestei boli in Mehedinti in urmatorii ani“, a spus doctor Magda Chirvasa de la Sectia pneumoftiziologie II a Spitalului Judetean Mehedinti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS