5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMiscarea Patronala din Romania a fost reunificata

Miscarea Patronala din Romania a fost reunificata

• Ieri, presedintii UGIR, UGIR-1903, Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii, Consiliului National al Patronilor si Patronatului National Roman au infiintat Uniunea Patronatelor din Romania • George Constantin Paunescu a fost ales presedintele Uniunii • Sindicatele saluta unificarea patronatelor

La opt ani dupa momentul Sinaia, atunci cind, in prezenta presedintelui Organizatiei Internationale a Patronilor si a oficialilor Organizatiei Internationale a Muncii, se puneau bazele unui patronat national, iata ca ieri cele mai importante confederatii patronale, membre in Consiliul Economic si Social, reprezentate de George Constantin Paunescu, presedintele UGIR, Lucian Ovidiu Tender, presedintele UGIR-1903, Gheorghe Naghiu, presedintele Patronatului Roman, Florian Costache, presedintele Patronatului National Roman, Mihai Dumitrescu, prim-vicepresedinte al Consiliului National al Patronilor din Romania si Ovidiu Nicolaescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii, au semnat documentul prin care au hotarit infiintarea Uniunii Patronatelor din Romania, organizatie apolitica si neguvernamentala, care are drept scop reprezentarea unitara si coerenta a intereselor investitorilor privati, atit pe plan intern, cit si international. Tot ieri, reprezentantii confederatiilor patronale membre l-au ales pe George Constantin Paunescu in functia de presedinte al Uniunii Patronatelor din Romania cu un mandat limitat la un an, functia urmind sa fie predata, prin rotatie, copresedintilor, fondatori ai Uniunii. De altfel, acest lucru este stipulat si in statutul convenit ieri: „Consiliul de Conducere este alcatuit din presedintii organizatiilor patronale membre care au statut de copresedinti ai Uniunii Patronatelor din Romania. Copresedintii aleg din rindul lor presedintele Uniunii, cu un mandat de un an, prin rotatie“. Conform votului, in urmatoarea legislatura, presedintia Uniunii Patronatelor va fi preluata de Ovidiu Tender, presedintele UGIR-1903. „Ni se pare ca aceasta este solutia optima si democrata. Nu functia conteaza, ci scopul nostru comun, acela de a promova, reprezenta si apara interesele tuturor patronilor si organizatiilor patronale. Prin consimtamintul liber exprimat de catre toti semnatarii acestui deosebit de important document am statuat ca Uniunea Patronatelor din Romania este independenta fata de autoritatile publice, din punct de vedere politic si financiar. Dorim sa contribuim la constructia institutiilor democratice, la consolidarea economiei de piata, a antreprenoriatului, in conditiile acceptarii politicii sociale, a miscarii sindicale si a limitarii interventionismului statului.

Toti intreprinzatorii, reprezentantii capitalului privat trebuie sa inteleaga ca aceasta Uniune nu a fost constituita in scop de fronda fata de autoritati, ci doar de a reprezenta unitar interesele angajatorilor in cadrul dialogului tripartit. Una dintre marile probleme cu care ne confruntam este aceea a lipsei de dialog. Sint luate masuri fara a se tine cont de dreptul de proprietate, fara consultari cu cei care dezvolta investitii si care asigura majoritatea locurilor de munca in Romania. Noi dorim sa vorbim si sa militam pentru drepturile capitalului privat si nu despre interesele administratiei publice. Sintem o voce unitara fara nici o legatura cu sfera politicului“ – declara ieri George Constantin Paunescu, presedintele Uniunii Patronatelor din Romania.

De altfel, reprezentantii confederatiilor, semnatari ai documentului de ieri, au sustinut ca noua entitate juridica este deschisa tuturor organizatiilor patronale care sint reprezentative la nivel national si care respecta prevederile legii considerind ca numai astfel, prin unificarea miscarii patronale, se va genera „un impact major in dezvoltarea economica a tarii, in crearea de noi locuri de munca si cresterea nivelului de trai“, se arata in comunicatul Uniunii Patronatelor din Romania. Totodata, prin statut, Uniunea va depune toate eforturile pentru accelerarea procesului de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana.

Pe cine reprezinta Alianta de la Crowne Plaza

Infiintarea Uniunii Patronatelor din Romania se pare ca nu a fost dorita, dovada ca luni, la Crowne Plaza, cu o zi inainte de constituire, s-a incercat formarea unei structuri paralele, considerata ca fiind nereprezentativa, numita generic Alianta Confederatiilor Patronale din Romania. „Artizanii“ acestei constructii, care conform legii si reglementarilor internationale nu au nici o legatura cu miscarea patronala, au fost George Copos, in numele C.N.P.R., Dinu Patriciu, reprezentant al Initiativei Europene a Mediului de Afaceri, Florian Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, si Lucian Silviu Boghiu, director general al ELECTRICA SA, societate aflata in directa subordonare a ministrului economiei, Dan Ioan Popescu, si care sustine ca gestioneaza interesele asa-numitei Confederatii Patronale a Industriei, Serviciilor si Comertului din Romania.

Luni, la Crowne Plaza, s-a incercat o subordonare a patronatelor – deja se vorbeste despre interes politic – de catre omul de afaceri George Copos, cel care este si presedinte al unei Confederatii Patronale, CNPR, din structura careia multe organizatii au decis sa se retraga. O dovada a acestei tentative de subordonare sta si textul adresei din 17 martie 2004 inaintata Patronatului Roman de catre George Copos, in care se afirma urmatoarele: „Am studiat cu atentie documentele care ne-au fost transmise, referitoare la unificarea miscarii patronale din Romania. Va asigur de totala disponibilitate a CNPR fata de participarea la o forma de coagulare a miscarii patronale, in asa fel incit aceasta sa devina o forta reala in dialogul cu guvernul si sindicatele“. Pina aici nimic anormal, numai ca domnul Copos a pus conditii, regasite in textul aceleiasi adrese: „Unificarea sa se realizeze pe structura personalitatii juridice a Confederatiei Patronale din Romania“. Deci, sub conducerea propriei structuri, ceea ce poate fi interpretat tocmai ca o tentativa de subordonare directa. E drept, nereusita.

Cu toate acestea, membrii Uniunii Patronatelor din Romania nu au cazut in plasa intinsa la Crowne Plaza, subliniind ca oricare organizatie care reprezinta, cu adevarat, interesele intreprinzatorilor privati este invitata sa se alature efortului de unificare a miscarii patronale. Cu o conditie, aceea de a nu reprezenta interese politice sau ale administratiei publice. Este o conditie stipulata chiar in statutul Uniunii Patronatelor din Romania in care se exprima clar ca este o organizatie apolitica, neguvernamentala si independenta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS