19.4 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUniunea Europeana investeste zeci de miliarde de lei in agricultura romaneasca

Uniunea Europeana investeste zeci de miliarde de lei in agricultura romaneasca

Uniunea Europeana aloca, numai in 2004, subventii de peste 20.000 de miliarde de lei pentru relansarea agriculturii romanesti. In Dolj, producatorii agricoli sint incurajati sa atraga cit mai multe fonduri pentru reinfiintarea plantatiilor de dud, cresterea viermilor de matase si reimpadurirea nisipurilor miscatoare din sudul judetului.

„Un kilogram de gogosi de viermi de matase sa plateste cu 130 de euro, la care se adauga doi sau trei euro pentru fiecare kilogram vindut. Pentru fiecare hectar de teren arabil reimpadurit, agricultorul primeste intre 4.000 si 4.300 de euro“, a spus Gabriel Sorin Petrescu, consilier pentru integrarea europeana.

In prezent, se acorda subventii pentru productia de carne si legume ecologice, produse care au o foarte mare cautare pe pietele externe. „Romania are posibilitatea sa cultive pe suprafete mari legume ecologice, iar cei interesati isi declara intentia la organismele abilitate si vor fi monitorizati deoarece trebuie respectate anumite standarde. Productiile obtinute vor fi mici, dar vor fi de cea mai buna calitate si vor avea cautare la export. Acelasi procedeu se foloseste si in cazul cresterii animalelor. Fiecare animal va avea pasaport, un numar de cod, iar cresterea, ingrijirea si hranirea vor fi atent supravegheate“, a mai spus consilierul pentru integrarea europeana.

Reprezentantii Centrului Judetean de Consultanta Agricola Dolj sustin ca, pentru practicarea unei agriculturi ecologice asa cum doreste Uniunea Europeana, este nevoie de infiintarea unor mari exploatatii agricole: „Asa cum stau lucrurile acum, cind fiecare isi munceste pamintul individual, nu putem vorbi de o agricultura ecologica. Aici va trebui sa muncim foarte mult si sa ducem munca de lamurire cu oamenii“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS