20.5 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCopiii de la Gradinita „Spiru Vergulescu“, aruncati in strada de CJ Olt

Copiii de la Gradinita „Spiru Vergulescu“, aruncati in strada de CJ Olt

Copiii de la Gradinita „Spiru Vergulescu“ din Slatina isi petrec ultimele zile in incinta institutiei. Mai-marii judetului vor sa preia vila pentru ca are multe incaperi, dar si pentru ca este amplasata in centrul orasului. Cei 160 de micuti vor fi mutati intr-un alt spatiu, care inca nu este cunoscut.

Vila in care isi desfasoara activitatea Gradinita „Spiru Vergulescu“ a fost locuita pina in ’89 de sora fostului dictator Nicolae Ceausescu, Elena Barbulescu, imobilul apartinind initial Partidului Comunist Roman. Chiar in primele zile ale lui ianuarie 1990, spatiul a fost solicitat de conducerea Gradinitei nr. 7, pentru a fi transferate aici grupele de copii, care invatau in patru apartamente din Slatina.

Nicolae Gradinaru, prefectul de atunci al judetului Olt, a fost de acord cu schimbarea destinatiei imobilului. Intre timp, vila a fost dorita de cei aflati la putere. Mai intii, reprezentantii actualei regii de apa din municipiu, SC ACETI SA, RAGCL de odinioara, care a avut o vreme imobilul in administrare, au dorit imobilul, dar nu au reusit sa-l obtina. Mai tirziu, o parte din vila a fost inchiriata de patronul unei mari agentii de turism, care a dorit si el sa preia intreaga vila. Ulterior, unul dintre fostii inspectori generali ai ISJ Olt a renuntat la imobil in ideea transformarii acestuia in cladire de protocol; un alt sef din invatamintul oltean voia ca vila sa devina sediul Protoieriei Slatina. La un moment dat, Asociatia „Pensionarul“ ar fi functionat in cladire, pentru ca, in 2002, sa se propuna ca imobilul sa gazduiasca Serviciul Public Comunitar de Evidenta a Persoanelor. In tot acest timp, vila nu a beneficiat de renovare, ci numai de cirpeli.

„Vila Barbulescu“, rivnita de toata lumea

La Gradinita „Spiru Vergulescu“ din Slatina invata in prezent 160 de copii, repartizati in opt grupe. Cele trei educatoare au inaintat nenumarate memorii la Ministerul Educatiei, Ministerul Administratiei, la Consiliul Judetean Olt si la Primaria Slatina.

In 2002, senatorul peremist Gheorghe Zlavog a facut o interpelare in parlament catre Ministerul Administratiei. Raspunsul ministrului Cozminca a fost edificator: „Prin adresa nr. 7331/30.10.2002, Consiliul Local al municipiului Slatina face cunoscut Consiliului Judetean Olt ca a identificat un spatiu corespunzator desfasurii activitatii gradinitei, urmind ca aceasta sa se mute in noul spatiu, iar Consiliul Judetean Olt sa utileze imobilul ramas liber pentru functionarea Serviciului Public Comunitar de Evidenta a Persoanelor“. De fapt, „spatiul corespunzator“ identificat de autoritatile de la Bucuresti era un apartament cu patru camere, impropriu desfasurarii activitatii unei gradinite. Pentru a-si desfasura activitatea corespunzator, cele opt grupe de copii au nevoie de cel putin zece incaperi, la care se adauga cabinetele de specialitate.

Presedintele CJ Olt: „Platesc o circa de bani pentru delegatiile oficiale!“

La Inspectoratul Scolar Judetean Olt situatia Gradinitei „Spiru Vergulescu“ este cunoscuta si, asigura inspectorul-general Silviu Neacsu, se cauta cea mai buna solutie. Silviu Neacsu spune ca, din moment ce cladirea apartine CJ Olt, ISJ trebuie sa gaseasca un alt spatiu, care sa indeplineasca trei conditii: „sa fie corespunzator, sa aiba curte si sa fie in zona“.

Din toamna, vila „Barbulescu“ va deveni vila de protocol nr. 1 a CJ. Marin Ionica, presedintele CJ Olt, spune ca, potrivit Legii patrimoniului, „aceasta vila, care a apartinut PCR, revine de drept CJ Olt“. Marin Ionica sustine: „Platesc o circa de bani pentru delegatiile oficiale! CJ Olt nu are obligatia sa asigure spatiul pentru gradinita. Obligatia apartine primariei si Inspectoratului Scolar“.

„Va rog sa nu-mi faceti probleme!“

Pina una-alta, in gradinita domneste o atmosfera de teama. Consiliul de administratie al institutiei, din care fac parte si trei educatoare, nu este o structura de conducere. Si, chiar daca educatoarele sint constiente de faptul ca, prin mutarea gradinitei in alt local, multi dintre parinti nu isi vor mai aduce copiii aici, acestora le este teama sa vorbeasca. Si-ar putea pierde locul de munca si ar intra in vizorul Inspectoratului. Directoarea Gradinitei „Spiru Vergulescu“, Gabriela Chirita, nu a fost de acord cu implicarea reporterilor: „Va rog sa nu-mi faceti probleme! Nu v-am chemat eu“. Pentru ca nu sint de acord ca odraselele lor sa fie mutate doar pentru ca asa vor „cei de sus“, parintii micutilor au inceput o campanie de stringere de semnaturi pentru abandonarea ideii Consiliului Judetean Olt. In prezent, un lucru este cert: din toamna, daca lucrurile nu se vor schimba, gradinita se va muta din actualul sediu. Cladirea in care functioneaza gradinita va deveni casa de protocol a Consiliului Judetean Olt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS