24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Una dintre cele mai importante dimensiuni ale reformei societatii romanesti o constituie relatia administratiei cu cetateanul“

„Una dintre cele mai importante dimensiuni ale reformei societatii romanesti o constituie relatia administratiei cu cetateanul“

Ministrul pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, Eugen Bejinariu, a declarat ieri, in cadrul videoconferintei cu prefectii si presedintii consiliilor judetene, ca una dintre cele mai importante dimensiuni ale reformei societatii romanesti o constituie relatia administratiei cu cetateanul.

Dupa cum se arata intr-un comunicat al guvernului, Eugen Bejinariu a precizat ca recent a fost dat publicitatii un raport de monitorizare a modului in care a fost aplicata Ordonanta Guvernului nr. 27/2002, privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor. Numarul petitiilor adresate in anul 2003 primului-ministru este de circa 24.000, fiind aproximativ egal cu cel inregistrat in anul 2002.

Judetele din care s-au primit cele mai multe petitii sint Arges, Iasi, Prahova, Bacau si Dolj. Ministrul Eugen Bejinariu a declarat ca printre problemele reclamate de cetateni se numara cele legate de acordarea de ajutoare sociale sau umanitare, pensii, sanatate, proprietatea funciara, solicitari de locuinte, precum si cele legate de infractionalitate.

„Petitiile ne ajuta sa intelegem care sint problemele stringente cu care se confrunta oamenii. La nivelul aparatului de lucru al guvernului dorim sa construim o baza de date structurata pe problemele si prioritatile cetateanului, astfel incit sa putem identifica rapid caile de solutionare a acestor prioritati“, a spus Bejinariu.

„Situatia somerilor nu mai este o problema fara solutii pentru Romania“

Ministrul pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului a spus ca una dintre preocuparile actuale ale guvernului este crearea de locuri de munca. Dupa cum se arata intr-un comunicat al guvernului, Eugen Bejinariu a precizat ca „situatia somerilor nu mai este o problema fara solutii in Romania“, in prezent rata medie a somajului fiind de circa sapte la suta. „Potrivit statisticilor oficiale, rata somajului este mai mica in Romania decit cea din tari precum Spania, Germania, Finlanda, Franta, Italia sau Belgia“, a declarat Bejinariu.

De asemenea, ministrul pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului a subliniat ca somajul a scazut in Romania in primul rind pentru ca exista o crestere economica reala. Totodata, a precizat ca somajul nu este distribuit uniform, acesta fiind mult mai raspindit in rindul oamenilor fara studii superioare, fara o pregatire solida, dar si in rindul unor categorii defavorizate, precum persoanele cu handicap, romii sau persoanele in virsta.

Eugen Bejinariu a mai declarat ca guvernul va lansa un program national care are ca obiectiv incadrarea in munca, in 2004, a peste 80.000 de someri si a 350.000 de persoane din categoria celor defavorizate. „Ne propunem ca in fiecare familie sa existe cel putin un angajat“, a subliniat Bejinariu, citindu-l pe primul ministru al Romaniei, Adrian Nastase.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS