10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Teroristii“ din liceele slatinene vor fi stigmatizati pe viata

„Teroristii“ din liceele slatinene vor fi stigmatizati pe viata

Opinia publica din judetul Olt a fost informata de catre mass-media locale despre cele doua alarme false, cind cineva a semnalat telefonic prezenta a doua bombe, una la CNV „Nicolae Titulescu“ si cealalta la Grupul Scolar Constructii de Masini din municipiul Slatina. Fapt premeditat sau pura coincidenta, ambele alarme au fost date in aceeasi zi, la un interval scurt de timp. Au fost intrerupte cursurile, elevii au fost evacuati si trimisi acasa, s-au pus in miscare importante forte ale politiei, Procuratura si Serviciul Roman de Informatii. Timp irosit si bani cheltuiti. Au urmat cercetari asidue din partea organelor abilitate in pastrarea ordinii si securitatii cetatenilor, in urma carora au fost depistati autorii alarmelor false, care erau elevi de liceu.

De la Politia municipiului Slatina, Biroul arme, explozibili si substante toxice, aflam ca, in perioada 31 martie 2003 – 25 februarie 2004, in Slatina s-au inregistrat patru apeluri telefonice cu astfel de alarme false, vizind Colegiul National „Ion Minulescu“, CNV „Nicolae Titulescu“, Grupul Scolar Constructii Masini (IPTAPA) si Grupul Scolar Constructii Montaj.

In toate cazurile au fost depistati autorii apelurilor, elevi cu virste cuprinse intre 13 si 17 ani, care au fost trasi la raspundere penala si le-au fost intocmite dosare penale, fiind cercetati pentru savirsirea actiunii de terorism. Conform legii, fapta lor este incadrata la pedeapsa cu inchisoare de la cinci la 20 de ani, insa avindu-se in vedere circumstantele atenuante ale virstei au fost achitati.

„Trebuie sa le atragem atentia serios elevilor ca aceste alarme false nu sint de joaca si pot avea un impact grav asupra viitorului lor. Sint cercetati pentru inconstienta lor, conform Legii nr. 14/2001, care se refera la sanctionarea unor acte de terorism si a unor fapte de tulburare a ordinii publice, iar viitorul lor este definitiv compromis. In evidentele organelor de politie locale si centrale sint trecuti drept teroristi. Elevii care au facut acest lucru, daca pe viitor vor sa paraseasca tara sau sa beneficieze de o bursa de studii in strainatate nu-i primeste nimeni, in nici o tara. Acesti elevi nu vor fi primiti nici la studii superioare juridice si nici nu vor putea fi angajati pe un post unde li se va cere cazierul“, a precizat subcomisarul Emilian Mladin, sef Birou arme, explozibili si substante toxice. Acesta a pregatit un amplu material informativ pe aceasta tema, pe care-l va prezenta Inspectoratului Scolar Judetean Olt in vederea prelucrarii in toate scolile judetului, pentru atragerea atentiei elevilor, cadrelor didactice si parintilor asupra pericolului unor astfel de manifestari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS