22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrefectura Dolj, bombardata cu reclamatii la adresa primarilor

Prefectura Dolj, bombardata cu reclamatii la adresa primarilor

Prefectura Dolj este asaltata zilnic de sesizari si petitii din partea nemultumitilor care reclama, de cele mai multe ori, abuzurile autoritatilor locale sau dezinteresul functionarilor publici in rezolvarea problemelor ridicate de doljeni. Fata de anul trecut, numarul sesizarilor a crescut cu un sfert, iar al cetatenilor ce vin cu „jalba-n protap“ la prefectura, cu peste jumatate, releva o statistica oficiala intocmita de responsabilii de la judet. Situatia a fost prezentata ieri primarilor, in cadrul sedintei Comisiei Judetene Consultative.

Subprefectul Virgil Boboc a precizat ca de la inceputul anului numarul sesizarilor si petitiilor primite de Prefectura Dolj a crescut cu peste 25% fata de anul trecut, iar al audientelor, cu peste 50%.

„Acest lucru indica faptul ca foarte multe dintre problemele sesizate nu au fost rezolvate la nivel local. Ca primarii si functionarii publici nu sint atenti la problemele sesizate de cetateni“, a spus Boboc. Multe dintre petitii vizeaza nereguli in activitatea primarilor, a viceprimarilor, dar si a altor functionari.

Activitatea primarilor – analizata pe baza numarului de reclamatii

Dintr-o statistica oficiala, reiese ca peste 70% din plingeri se refera la nerespectarea refacerii dreptului la proprietate, conform legilor fondului funciar si celei de retrocedare a imobilelor nationalizate, 13% revendica ajutoare sociale, 4,3% cer locuinte, cite 4,5 % semnaleaza probleme legate de gospodarirea domeniului public (drumuri, canalizari, alimentari cu apa in comune), 2,8% – abuzuri ale autoritatilor locale, in timp ce doar 0,2 % au propuneri de imbunatatire a legislatiei locale. Interesant este si ca 40% dintre sesizari vizeaza probleme ce sint deja pe rolul instantelor de judecata. In 2003, autoritatea judeteana a primit peste 5.600 de memorii, dintre care 1.405 cazuri au fost rezolvate favorabil de prefectura, iar 2.140, de alte autoritati. Alte 1.635 de plingeri nu au putut fi rezolvate de nici unul dintre organele aparatului de stat. Conducerea prefecturii considera ca statistica este folositoare pentru aprecierea activitatii primarilor deoarece, in timp ce in unele localitati aproape nu exista reclamatii, in altele sint sute. In top se afla comunele Simnicu de Sus – cu 119 sesizari si Farcasu – 103.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS