10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn investitor american, nemultumit de modul in care se fac afacerile in Romania

Un investitor american, nemultumit de modul in care se fac afacerile in Romania

Actionarul unei firme cu capital strain, care a venit in orasul Tirgu Carbunesti, in urma cu patru ani, pentru a investi, este nemultumit de modul in care se fac afacerile in Romania. Dupa parerea lui, oamenii de afaceri sint neseriosi, iar legislatia nu este respectata. „Ne place concurenta, dar sa fie corecta!“

George Bigelow este actionar al unei societati comerciale cu capital strain, care in urma cu patru ani s-a hotarit sa investeasca intr-o zona defavorizata din Gorj. A ales orasul Tirgu Carbunesti si a cumparat Uzina de Reparatii din localitate. Desi pretul de pornire era de 1,5 miliarde de lei, George Bigelow impreuna cu alti doi americani au cumparat uzina de la FPS cu 8,5 miliarde de lei.

Investitorul american spune ca inca de la cumpararea societatii din Gorj s-a lovit de neseriozitatea statului. In caietul de sarcini se preciza ca uzina nu are datorii la stat si ca terenurile de sub halele acesteia intra in proprietatea cumparatorilor uzinei. La citeva saptamini dupa perfectarea actelor de cumparare, americanii s-au trezit cu datorii la stat de 18 miliarde de lei, suma reprezentind contributii neachitate de multa vreme, la care se aplicasera majorari. Imediat au venit si proprietarii terenurilor de sub hala uzinei pentru a fi despagubiti, desi in acte FPS specificase altceva.

„Nu mi-am permis o casa cum au comandat gorjenii“

George Bigelow spune ca legea in Romania este bine facuta, dar nu este aplicata decit in functie de interesele personale. „Caietele de sarcini pentru licitatii sint intocmite in favoarea firmei care trebuie sa cistige. Exista o lege care spune ca, in cazul licitatiilor organizate de institutiile publice, firmele cu datorii la stat nu sint acceptate. In majoritatea cazurilor, sint acceptate cele cu datorii mari la bugetul statului si cu foarte putine dotari“, spune investitorul. Bigelow a declarat ca-i place concurenta, dar sa fie una corecta. Acesta nu-si poate explica faptul ca SRL-urile de apartament cistiga in fata unei firme care a investit in Gorj aproximativ 5,2 milioane de dolari.

Nemultumirea cea mai mare a investitorului strain este legata de neseriozitatea oamenilor de afaceri. „Au solicitat construirea unor vile, iar apoi nu au putut plati lucrarile. Am mostenit de la tatal meu peste 50 de milioane de dolari si nu mi-am permis o casa cum au comandat gorjenii si pentru care acum nu platesc“, a declarat George Bigelow.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS