21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePe strada Arad se circula doar cu barca

Pe strada Arad se circula doar cu barca

Extinderea cartierului Catargiu este numita de localnici „Venetia in mizerie“

In ultimii patru ani, extinderea cartierului Catargiu (numita de localnici „Venetia in mizerie“) s-a facut in ritm alert, in asa fel incit ultimele case sint aproape de abatorul Mofleni. Primaria orasului a emis autorizatii de construire pentru aproximativ 200 de case noi, fara sa vada niciodata terenurile pe care se construia. Altfel nu se explica de ce un cartier intreg a fost construit fara sa fie respectate masurile elementare de sistematizare urbana, proprietarii caselor reusind sa-si blocheze unii altora intrarile pe proprietati. Nu exista retea de curent electric, gaze, canalizare sau macar strazi trasate conform unui eventual plan urbanistic care ar trebui sa existe la Primaria Craiova.

Comuna Bucovat a reconstituit dreptul de proprietate al cetatenilor din fostul sat Mofleni, preluat administrativ de orasul Craiova, pina la limita ultimelor case din cartierul craiovean Catargiu, pe locul izlazului, foarte aproape de Lunca. Terenul este mlastinos, aproape tot anul apa musteste, iar dupa zilele cu ploi sau dupa topirea zapezilor apare luciul de apa ce-l transforma pentru un timp in lac. Proprietarii acestor terenuri s-au grabit sa le vinda la preturi destul de bune, ele devenind atractive datorita prelungirii limitei orasului si transformarii acestor paminturi in intravilan. Multi locuitori din Craiova care nu-si mai puteau achita intretinerea, devenita impovaratoare fata de cistigurile lor, au crezut ca fac o afacere buna vinzind apartamentele si luindu-si o bucata de teren pe care si-au construit sau sint in curs de a fi edificate case. Primaria Craiova a emis solicitantilor autorizatii de construire, desi zona este din toate punctele de vedere improprie constructiilor. O parte dintre proprietarii caselor si-au facut pe cheltuiala lor umplutura de pamint pe terenul pe care-si edificau locuintele, iar altii au construit vara si nu au stiut ca primavara se transforma totul intr-un lac imens.

O strada a fost trasata pe un canal de scurgere

Dupa ce au aparut casele pentru care s-au emis autorizatii, municipalitatea s-a grabit sa traseze citeva strazi carora le-a si dat nume. Strazile au fost doar desenate pe hirtie pentru ca altfel nu se explica de ce strada Arad a fost trasata pe conturul unui canal de scurgere a apelor, care asigura un fel de drenaj al terenului si in cea mai mare parte a anului este plin cu apa. Strada Brasov intersecteaza strada Arad si se opreste la intersectie pentru ca peste canalul- strada nu este decit o punte. O parte dintre nefericitii care trebuie sa ajunga in centrul Craiovei trecind prin cartierul nou format trebuie sa foloseasca pe linga mijlocul de transport obisnuit si o barca pentru a parcurge strada Arad. Din cauza acestei strazi si a noroaielor in care intra pina la genunchi, localnicii au numit noul cartier „Venetia in mizerie“.

Ion Raducanu, unul dintre proprietarii caselor din zona, a spus: „Am fost peste tot pe la primarie sa le spun despre dezastrul de aici. Nu avem strazi, nu avem lumina, nu mai vorbesc despre alte facilitati la care am avea dreptul pentru ca locuim totusi in Craiova. Daca habar nu au cum este aici terenul, de ce ne-au mai dat autorizatii de construire? De fiecare data, si Bulucea, si Solomon imi spun ca trimit ei o comisie, dar nu vine nici una. Cind ploua, aici e iadul pe pamint. Nici nu mai poti sa intri in cartier, dar nici sa iesi. Toti avem in dotare cizme de cauciuc.“

Pentru cartierul in care primarul Bulucea si alti potentati ai zilei si-au contractat vila, s-au gasit bani pentru utilitati si pentru drumuri. Pentru cartierul in care oamenii saraci au vrut sa-si construiasca o casa, primaria traseaza in bataie de joc strazi pe canale de scurgere descoperite, obligindu-i pe cetateni sa circule in barci.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS