15.1 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateLegea privind liberul acces la informatii este incalcata la Parchetul Gorj

Legea privind liberul acces la informatii este incalcata la Parchetul Gorj

Legea nr. 544/2001 prevede ca institutiile publice sa-si desemneze purtatori de cuvint, ale caror numiri vor fi comunicate din oficiu institutiilor media. Orice schimbare privind aceasta activitate sau numirea altei persoane care sa indeplineasca functia de purtator de cuvint trebuie comunicata din oficiu. In Gorj, presa a aflat ca activitatea de comunicare cu institutiile media este indeplinita de alta persoana prin alte mijloace decit cele oficiale.

De citeva saptamini, purtatorul de cuvint al Parchetului de pe linga Tribunalul Gorj este Ion Diaconescu. Pentru a obtine o informatie din aceasta institutie esti plimbat de la gardian la secretara, de la aceasta la prim-procuror, care te trimite in cele din urma la purtatorul desemnat sa stea de vorba cu presa. Nu se poate ajunge direct la purtatorul de cuvint, pentru ca prim-procurorul de la Gorj a dat dispozitii in acest sens.

„Poate o data la doua saptamini vorbesc cu presa!“

Se pare ca Ion Diaconescu nici nu a avut curiozitatea sa vada ce spune Legea privind liberul acces la informatii. Procurorul Ion Diaconescu spune ca nu este remunerat pentru aceasta activitate si ca el stabileste cind este purtator de cuvint si cind nu.

„Ce veniti toata ziua pe capul meu! Vreti zilnic informatii. Eu nu primesc bani pentru aceasta activitate si ca atare nu sint obligat sa va raspund. Scrieti intrebarile pe hirtie si poate joi, timp de o ora, va raspund la ele. Am decis ca o ora pe saptamina sa indeplinesc aceasta functie. Cred ca si asa este mult, poate o data la doua saptamini vorbesc cu presa“, a declarat procurorul care asigura transparenta decizionala in institutie, desemnat in relatia cu presa.

Ce spune legea?

In situatia in care dispozitiile Legii nr. 544/2001 nu sint cunoscute de aparatorii legii din Gorj, precizam doar citeva articole din respectivul act normativ. Primul articol din lege prevede: „Accesul liber si neingradit al persoanei la orice informatie de interes public… constituie unul dintre principiile fundamentale ale relatiilor dintre persoane si autoritatile publice, in conformitate cu Constitutia Romaniei si cu documentele internationale ratificate de Parlamentul Romaniei. Asigurarea de catre autoritatile si institutiile publice a accesului la informatiile de interes public se face din oficiu sau la cerere, prin intermediul compartimentului pentru relatii publice sau ale persoanei desemnate in acest scop. Informatiile de interes public solicitate verbal de catre mijloacele de informare in masa vor fi comunicate, de regula, imediat sau in cel mult 24 de ore“.

• Gabriela MLADINSe pare ca prim-procurorul Gheorghe Roibu, cel care conduce Parchetul Gorj, nu a auzit de prevederile Legii nr. 544/2001, privind liberul acces la informatiile publice. Noul purtator de cuvint, Ion Diaconescu, de a carui numire in functie presa a aflat prin alte mijloace decit cel prevazut de lege, comunicarea din oficiu, spune ca indeplineste aceasta functie doar o ora pe saptamina. Ion Diaconescu nu primeste bani pentru munca prestata, astfel ca el stabileste cind si cit timp este purtator de cuvint al institutiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS