10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBolile reumatice - in actualitate

Bolile reumatice – in actualitate

Programul de sensibilizare a opiniei publice, intitulat „Alianta impotriva reumatismului“, in fapt o actiune concertata in mediile de informare, cu privire la impactul medico-social si economic al bolilor reumatice, demareaza astazi in toate centrele universitare din Romania, sub egida Societatii Romane de Reumatologie.

Deceniul actual a fost desemnat de Organizatia Mondiala a Sanatatii drept deceniul bolilor osteoarticulare. Motivatia rezida in rezultatele unor studii si previziuni epidemiologice privind cresterea exploziva a incidentei si prevalentei acestor afectiuni, in evaluari ale costurilor directe si indirecte si in probabilitatea ca serviciile si bugetele de sanatate sa fie curind depasite de amploarea acestor maladii care reduc calitatea vietii -prin durere si disabilitate – si determina probleme de integrare sociala.

Domenii de interventie

Prevenirea si educatia pentru sanatate se realizeaza prin politici regionale si nationale coerente, cu caracter profilactic.

Identificarea, etapa parcursa in cooperare cu serviciile de medicina preventiva si/sau primara, rezida in examinari medicale periodice, orientate catre centre sau nuclee de reumatologie cu logistica pentru diagnostic. Este indispensabila si selectia persoanelor cu risc – genetic, familial, de mediu – pentru afectiuni reumatologice, care vor fi atent monitorizate. Trebuie formulate unele programe terapeutice-medicamentoase, dietetice, psihologice, recuperatorii – derulate in functie de natura, gravitatea si potentialul de disabilitate a bolilor. Acestea trebuie aplicate precoce, sub monitorizare, asigurindu-se complianta pacientilor prin informare despre afectiune, riscurile bolii si ale complicatiilor, riscurile iatrogene, prognostic.

Demersul terapeutic trebuie sa fie flexibil, adaptat raspunsului si individualizat, sustinut prin asistenta in readaptare functionala – educatie motorie, adaptare si integrare profesionala si sociala.

Informarea reprezinta un deziderat major atit pentru pacienti, cit si pentru medici, implicind eforturi de capacitare a asistentei primare si a mediei audiovizuale. Accesul la internet pare a fi un raspuns, estimindu-se ca 25 de milioane de utilizatori acceseaza site-uri de informare medicala, fiind inregistrate 15 milioane de accesari ale site-urilor cu profil reumatologic. Se prefigureaza campanii de mediatizare a datelor fundamentale despre afectiuni cum sint: artrita reumatoida, spondilita anchilozanta, osteoporoza, artrozele.

Constituirea bazelor de date este utila in evaluarea epidemiologica actualizata si in aprecierea costurilor totale – incluzind spitalizari, vizite medicale, teste diagnostice, medicamente, programe de reabilitare.

De mentionat ca aceste boli sint cauza unica pentru pensionare precoce prin invaliditate, absenteism profesional si internare in spitale.

Pentru o imagine sugestiva asupra acestui domeniu de patologie sint elocvente datele privind incidenta afectiunilor musculoscheletale, apreciindu-se ca 50 la suta din populatia Europei sufera in cursul vietii de o boala reumatica acuta sau cronica. Se apreciaza ca nici un alt grup unitar de boli nu costa mai mult sistemul sanitar din Uniunea Europeana decit cele reumatice.

Sint doar citeva date de prognoza, care justifica necesitatea promovarii unor programe specifice si in Romania. Trebuie precizat ca in centrele universitare functioneaza clinici de reumatologie spre care converg o buna parte din pacienti, unde pot fi aplicate cu succes programe terapeutice moderne.

Si la Craiova s-au pus bazele unui centru de reumatologie, dotat cu logistica necesara rezolvarii patologiei specifice din intreaga zona a Olteniei.

Actiunea de astazi, demarata simultan in marile centre universitare ale tarii, se vrea un start pentru un program ambitios, care sa vina in sprijinul pacientilor cu afectiuni reumatologice, inscris in demersul european initiat sub egida „Ligii Europene Contra Reumatismului“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS