17 C
Craiova
vineri, 10 iulie, 2020
Știri de ultima oră Actualitate Un batrin se roaga sa moara

Un batrin se roaga sa moara

In virful dealului Dobrotinet din judetul Olt, undeva pe prima ulita la dreapta, este o casa frumoasa, galbena, cu multe flori in curte si la geam, si foarte curata. Dupa cum arata, se vede ca este casa de oameni gospodari. Ea apartine familiei Zidaru, Eugenia si Ilie, doi batrini care, dupa cum spun, au avut o viata cu necazuri, cu bucurii, dar multumitoare. La batrinete, soarta a fost cruda cu ei si lui nea Ilie, Dumnezeu i-a luat vederea. Doctorii i-au luat orice speranta ca poate intr-o zi va revedea lumina zilei. Si asta l-a distrus. De cind a aflat ca restul vietii si-l va petrece in intuneric, batrinul se roaga zi si noapte la Dumnezeu sa nu-l mai lase sa patimeasca pe acest pamint.

Ilie Zidaru, din satul Dobrotinet, comuna Curtisoara, judetul Olt, a fost de cind se stie un om sanatos, bun de munca. A lucrat peste 30 de ani la Steaua Rosie, in Slatina, iar de cind a iesit la pensie s-a ocupat de gospodarie. Ii placea sa munceasca pentru casa si nu-i lipsea nimic. Are impreuna cu sotia sa, Eugenia, de 76 de ani, trei copii si a fost multa vreme fericit ca viata l-a rasplatit din plin, oferindu-i sansa de a fi si bunic. Nea Ilie si-a rinduit viata asa cum a dorit. Si-a crescut copiii si i-a vazut la casele lor, apoi si-a crescut si nepotii, care si ei si-au luat zborul. N-a facut rau la nimeni si si-a dorit o batrinete linistita alaturi de baba lui.

Numai ca, soarta si destinul s-au opus si, la 77 de ani, viata lui Ilie Ziadru a devenit un calvar.

A inceput sa aiba probleme cu ochii prin 2000, cind s-a si dus la doctor ca sa-si ia reteta pentru ochelari.

„Mi se punea o pata pe ochiul sting si doctorii de la Slatina ziceau ca am apa neagra la ochi, ca am nu stiu ce, si ca nu se rezolva doar cu ochelari. Pentru ca mi s-au parut cam nesiguri pe ei, m-am dus la Bucuresti, la doctorii de acolo, sa-mi redea ei vederea“, povesteste batrinul.

Ajuns la Bucuresti, nea Ilie a fost operat de cataracta la ochiul sting. „Cind am venit acasa mai intrezaream, asa, niste umbre. Nu aveam nici ochiul drept bun, da’ eram multumit ca macar ma duceam singur unde aveam nevoie si nu eram piedica in calea nimanui“, isi amintea nea Ilie.

Pentru ca problemele de vedere erau departe de a fi rezolvate, batrinul s-a dus din nou la Bucuresti sa-l intrebe pe doctor de ce nu i-a revenit vederea dupa operatie: „Si nevasta-mea este operata de cataracta la ambii ochi si vede. Mi s-a spus ca am retina dezlipita si de aceea nu vad. Dr. Blata de la Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice «Lahovari» din Bucuresti m-a operat de doua ori si degeaba, n-a reusit sa ridice perdeaua neagra de pe ochii mei“.

Orbirea a fost iminenta

Dupa citeva saptamini de la a doua interventie chirurgicala, batrinul nu a mai vazut nici cu ochiul drept. La ultimul control la Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice „Lahovari“ din Bucuresti i s-au facut mai multe analize in urma carora s-a constatat ca Ilie Zidaru sufera de toxoplasma recativanta (toxoplasma este un protozoar parazit care se intilneste la mamifere, la pasari si uneori la om) si ca toate interventiile chirurgicale suferite in ultimii trei ani au fost zadarnice.

„Mi s-a spus ca din cauza acelei infectii, de acum incolo imi voi petrece restul zilelor in intuneric, ca nu se mai poate face nimic“, povesteste batrinul, stergindu-si cu dosul palmei lacrimile de pe obraz. La diagnosticul pe care il are, tot ce mai poate face Ilie Zidaru este ca nici o clipa sa nu renunte la tratamentul prescris de medic, tratament destul de costisitor, altfel parazitul ii va afecta si alte organe puternic vascularizate. Batrinul ar mai fi avut o sansa sa vada, daca inainte cu mult timp de operatia de cataracta si-ar fi facut analizele si parazitul ar fi fost depistat in organism. Medicii sustin ca, in astfel de situatii, orbirea era iminenta si ca, daca s-ar fi stiut de existenta parazitului in organism, cele trei interventii chirurgicale nu ar mai fi avut loc si batrinul ar fi fost scutit de suferinta fizica. Atit.

„Sa ma ierte Dumnezeu, sa nu ma lase sa patimesc pe acest pamint“

Lumina ochiului batrinului Ilie este acum Eugenia, femeia care i-a stat alaturi la bine si la greu de peste o jumatate de veac. „Eu il duc de mina peste tot, desi abia ma misc din cauza artrozei de la picioare. Numai noi, amaritii, stim cum ne chinuim. Mi-e frica sa nu cad cumva prin gradina ca nu ma vede, nu ma aude nimeni“, povesteste plingind Eugenia Zidaru, sotia lui nea Ilie. De cind si-a pierdut definitiv vederea, Ilie Zidaru nu a mai iesit din curte. De rusine, el nu vrea nici la biserica sa se mai duca. „Nu lipsea de la slujbele de duminica, iar acum nici nu vrea sa mai auda de iesit in lume. Sta in casa si plinge ca un copil. Daca ma departez un pic de el incepe sa ma caute. Ma tine de mina tot timpul si ma stringe cu putere. As da orice sa-l ajut ca a fost un om piinea lui Dumnezeu. Ma rog zi si noapte pentru el“, a spus Eugenia.

La sase luni de cind isi petrece viata in intuneric, Ilie Zidaru nu s-a impacat cu soarta. In neputinta sa se minie pentru ca are impresia ca a ajuns povara pe umerii sotiei si copiilor lui. Apoi se linisteste brusc, izbucneste in plins si se roaga impreunindu-si miinile sub barba: „Sa ma ierte Dumnezeu, sa nu ma lase sa patimesc pe acest pamint si sa-mi chinuiesc familia. Sint om batrin, sa ma lase sa ma duc la locul meu. Am trait destul!“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Bogații de la Piețe și Târguri

Bogații de la Piețe și Târguri. Directorii de la Pieţe au averi însemnate. Administratorul societăţii, Alin Mărăcine (stânga) pare, totuşi, mic copil pe lângă directorul tehnic Claudiu Neagoe (centru) şi directorul de dezvoltare Marian Viorel Marin (dreapta).

ȘTIRI GdS

Bogații de la Piețe și Târguri

Bogații de la Piețe și Târguri. Directorii de la Pieţe au averi însemnate. Administratorul societăţii, Alin Mărăcine (stânga) pare, totuşi, mic copil pe lângă directorul tehnic Claudiu Neagoe (centru) şi directorul de dezvoltare Marian Viorel Marin (dreapta).

Număr record de internări la Infecţioase Craiova. S-a depăşit...

Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ din Craiova are, în prezent, cei mai mulţi pacienţi internaţi de la începutul pandemiei. Infecţioasele au...

Părinte, umilit la ISJ Dolj: S-a terminat programul, mai...

Părinte, umilit la ISJ Dolj: S-a terminat programul, mai staţi?

Primăria Târgu Jiu a primit un teren lângă Parcul...

Primăria Târgu Jiu a primit, prin donație, un teren lângă Parcul Coloanei Fără Sfârșit. Terenul a fost donat...

Scapă Complexul Energetic Oltenia de faliment?

Complexul Energetic Oltenia (CEO) mai are câteva săptămâni la dispoziție pentru finalizarea Planului de restructurare și decarbonare. Documentul...

Horoscopul de weekend

BerbecIeși din zona ta de confort și nu te mai gândi că nu ești pregătit să faci schimbări, să ții piept unor...