11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn gorjean a prejudiciat bugetul statului cu 400 de milioane de lei

Un gorjean a prejudiciat bugetul statului cu 400 de milioane de lei

• Ilarie Lata, de 42 de ani, cetatean de etnie roma din cartierul Meteor, a intocmit facturi false pe care a trecut numele unor firme-fantoma • Din facturile fiscale rezulta ca noua tone de deseuri neferoase au fost transportate cu o Dacie

Ilarie Lata facea comert cu metale feroase si neferoase. Procurorii din cadrul Parchetului de pe linga Judecatoria Tirgu Jiu au descoperit ca toate facturile si chitantele false au fost realizate prin societatea GARSALI SRL din Tirgu Jiu, administrata de Gabriela Gaman, concubina lui Ilarie Lata. In realitate insa, administratorul societatii era cetateanul rom care primise o imputernicire de la concubina sa.

In urma unui control realizat de inspectorii Directiei Finantelor Publice s-a stabilit ca opt facturi fiscale au fost falsificate. Din cercetarile efectuate de procurori reiese ca, in baza celor opt facturi, SC GARSALI s-a aprovizionat cu marfa, in general deseuri neferoase, in valoare de aproape un miliard de lei.

Tone de deseuri transportate cu Dacia

Trecind la verificarea societatilor comerciale de la care SC GARSALI cumparase deseuri, s-a descoperit ca nici una dintre ele nu figura in baza de date a Ministerului Finantelor Publice, fiind societati inventate.

De asemenea, din actele realizate de Ilarie Lata mai reiese ca mijloacele de transport folosite nu puteau lua cantitatile de neferoase mentionate in facturi. SC GARSALI a cumparat de la SC ZAYC IMPEX SRL, SC Constanta Raicu SRL din Constanta si SC DALMARA PRODEX SRL Bistrita Nasaud, toate inexistente, cantitatea de aproape 20 de tone de deseuri neferoase. Conform documentelor, Ilarie Lata a „reusit“ sa incarce intr-o Dacie noua tone de deseuri. Procurorii au ajuns la concluzia ca numai trei facturi si cinci chitante au fost scrise personal de cetateanul rom, neputindu-se inca stabili autorul celorlalte facturi.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat prin inregistrarea unor cheltuieli neefectuate este de aproximativ 400 de milioane de lei. Ilarie Lata este judecat in prezent pentru evaziune fiscala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS