22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMai multe farmacii din Gorj si-au epuizat plafonul pe tot anul

Mai multe farmacii din Gorj si-au epuizat plafonul pe tot anul

Sute de bolnavi nu au reusit sa-si ia medicamentele prescrise de medici pe retetele gratuite. Desi au trecut doar doua luni, farmacistii le spun bolnavilor ca nu mai pot elibera retete pentru ca si-au epuizat deja plafonul pe tot anul. Aceasta situatie de criza s-a creat din cauza metodei de calcul a plafonului acordat fiecarei farmacii din oras de catre Casa de Asigurari de Sanatate Gorj.

Presedinta Colegiului Farmacistilor Gorj, farmacista Alexandra Dumitrescu, a explicat modul in care s-a ajuns ca farmaciile cele mai mari din oras sa nu mai poata da medicamente gratuite: „Anul trecut, formula de calcul a plafonului a fost alta, iar farmaciile mari din oras au primit bani mai multi. In acest an, plafonul a fost impartit dupa alte criterii si aproape toate farmaciile au avut peste un miliard de lei pentru retete gratuite. Inainte sa se primeasca bugetul pe 2004 s-a spus de la CAS sa se elibereze retete la nivelul aceleiasi luni de anul trecut. Pentru ca anul trecut au avut plafoane mult mai mari, o parte din farmacii, cele mai mari din oras, s-au trezit ca si-au terminat deja plafonul pe acest an. Singura lor speranta ramine o rectificare bugetara asteptata pentru lunile viitoare“, a spus presedinta Colegiului Farmacistilor.

„Pacientii renunta la o parte din medicamentele de pe retete“

Reprezentanta farmacistilor gorjeni spune ca in farmaciile din cartierele marginase, bolnavii mai au sanse sa gaseasca medicamente gratuite.

Turul pacientilor prin farmacii este insa nesfirsit pentru ca si in farmaciile care mai au plafon, retetele se onoreaza in prima parte a lunii, pina la epuizarea bugetului pe luna respectiva.

Bugetul pe anul in curs primit de farmaciile din oras este de 98 de miliarde de lei, impartit aproximativ egal pentru medicamentele compensate si gratuite. Farmacistii spun insa ca numarul retetelor pe care le pot onora a scazut pentru ca din acest an trebuie sa elibereze, in acest plafon, si retete pentru bolnavii de cancer sau cu afectiuni psihice, care pina acum isi luau medicamente din spitale.

„In prezent, toate farmaciile din oras elibereaza retete compensate, dar exista multi bonavi care, din cauza valorii mari pe care o au de achitat pentru medicamente, renunta la unele dintre ele sau prefera sa ia cite putin din fiecare“, a mai spus presedinta Colegiului Farmacistilor Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS