12.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateProgramul national de combatere a coruptiei „Voteaza cu ochii deschisi“

Programul national de combatere a coruptiei „Voteaza cu ochii deschisi“

Un numar de 12 organizatii reprezentante ale societatii civile au lansat marti la sediul Grupului pentru Dialog Social un program national de combatere a coruptiei politice denumit „Voteaza cu ochii deschisi“. Scopul proiectului este acela de a informa cetatenii in special pe cei din mediul rural asupra candidatilor partidelor politice propusi pentru viitorul parlament. „Multi oameni nu citesc ziare si nu stiu mare lucru despre parlamentarii sau primarii lor; altii stiu, dar nu le pasa ca voteaza pentru oameni corupti. Toti sint la fel de corupti, spun ei, si atunci asta nu mai conteaza“, au declarat initiatorii proiectului.

Ei au precizat ca era nevoie ca in Romania sa se initieze un program de „limpezire a clasei politice“ pentru ca fiecare votant sa cunoasca bine candidatii. Printre cei care vor participa la derularea proiectului se numara reprezentanti ai Agentiei de Monitorizare a Presei, ai Aliantei Civice, ai APADOR-CH, ai Asociatiei Pro-Democratia, ai Asociatiei Studentilor in Stiinte Politice, ai Centrului pentru Jurnalism Independent, ai Freedom House Romania, ai Societatii Academice Romane, ai Fundatiei pentru o Societate Deschisa, precum si ai Transparency International.

Membrii coalitiei civice au alcatuit o retea de reporteri si jurnalisti care se vor documenta, vor monitoriza si transmite cetatenilor intr-o forma succinta, informatii despre candidatii la alegeri. Informatiile care for fi furnizate votantilor vor fi legate de actele de coruptie in care a fost implicat candidatul, conflictele de interese ale acestuia, traseismul politic si colaborare cu fosta Securitate. Reteaua jurnalistilor este strict secreta, nestiind nici macar unul de altul, pentru a fi protejati de influente sau presiuni. Pentru fiecare judet va fi acreditat un jurnalist. In paralel va functiona si o retea de referenti care sa verifice corectitudinea informatiilor. Presedintele Societatii Academice Romane, Alina Mungiu Pippidi, a precizat ca „cele doua echipe vor lucra separat si in deplina confidentialitate“.

Pentru realizarea proiectului vor lucra aproximativ 100 de persoane, iar suma alocata programului este de 200.000 de euro, bani proveniti din sponsorizari. Directorul Agentiei de Monitorizare a Presei, Mircea Toma, a declarat ca programul „Voteaza cu ochii deschisi“ urmareste sa furnizeze informatii pentru membrii a peste 5.000 de familii din mediul rural, iar buletinele informative urmeaza sa ajunga in miinile a peste 10 milioane de romani. Buletinele vor fi distribuite de membrii asociatiilor si de voluntari mai intii partidelor politice care vor avea doua saptamini de gratie pentru a decide daca pastreaza sau nu respectivii candidati pe listele electorale.

Distribuirea buletinelor va incepe la finalul lunii august si va continua pina la inceperea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare. Buletinele cu informatii referitoare la candidati vor fi transmise ziarelor pentru publicare si de asemenea, vor fi puse in cutiile postale ale votantilor sau vor fi raspindite in locuri publice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS