16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSariti, fratilor, ne sufoca gunoaiele!

Sariti, fratilor, ne sufoca gunoaiele!

Cartierul craiovean Craiovita Veche este sufocat de gunoaie. Cum intri in Craiova dinspre Filiasi, linga Lacul Craiovita, iti apare in fata ochilor un adevarat munte de gunoi, garnisit cu maidanezi si cautatori de materiale refolosibile.

Intre localnici si municipalitate se duce un razboi tacit: oamenii nu vor sa incheie contracte cu firme de salubritate, iar firmele respective nu vor sa ridice gunoiul gratis. Razboiul asta tine de citiva ani, iar mormanele de gunoi se inmultesc. Din cind in cind, autoritatile locale mai „rup“ citeva zeci de milioane de lei din banii contribuabililor, doar cind se anunta vreo vizita prezidentiala prin urbe si este nevoie ca imaginea Craiovei sa fie impecabila.

Localnicii din Craiovita Veche, ca sa ajunga la tramvai, si-au facut o alee printre gramezile de resturi menajere, care se intind pe o distanta de circa doi kilometri. Malurile Lacului Craiovita sint deja consolidate cu tot ce arunca localnicii de prin gospodariile lor, iar daca autoritatile locale nu incep mai repede lucrarile de reamenajare a lacului, acesta va fi umplut in curind cu gunoaie.

„Mereu au fost gunoaie aici. Sint femeie batrina si nu imi amintesc ca zona asta sa fi fost vreodata curata. Nu e simt si, daca nu e simt, nu putem schimba nimic“, este de parere Ioana Dumitru, pensionara, care locuieste pe Aleea Bilteni.

Incalzirea vremii ii sperie pe vecinii gunoaielor, care sustin ca nu vor mai putea sa stea in case din cauza mirosurilor greu de suportat.

Din pacate, localnicii s-au obisnuit doar sa se plinga si se dea vina pe autoritati pentru ca nu le ridica gunoiul. Aceiasi localnici insa contribuie, zi de zi, la cresterea gramezilor de gunoaie.

Gunoiul nu se ridica gratis

Fundatura Bilteni este in raza de actiune a firmei de salubritate RETIM, care, de cind are in administrare strada respectiva, a reusit de citeva ori sa ridice gunoiul de acolo. Strazile sint inguste si nu se poate intra cu masinile, dar nu ar fi asta un impediment daca oamenii ar tine la curatenie si ar plati pentru ridicarea gunoiului.

„Sint citeva sute de case in zona si doar 70 de proprietari au contract de salubrizare. Dintre cei care au contract, unii nu vor sa plateasca, zicind ca nu au bani. Am incercat sa-i determin sa incheie contracte cu noi, dar mi-au spus ca este mult 9.800 de lei fara TVA de persoana si mi-au aratat balta“, a spus Doru Baleanu, directorul RETIM Craiova.

Cu chiu, cu vai, gunoiul se ridica de maximum doua ori de an, primavara si toamna, cind municipalitatea declanseaza campaniile de curatenie. Atunci, la ordinul primarului, pe aleile Bilteni poposesc zeci de camioane si o armata de oameni care curata zona. Numai ca gunoaiele reapar.

Edilul sef le recomanda localnicilor sa aiba rabdare, ca tocmai este in plina desfasurare campania de curatenie, si spune ca, in scurt timp, le va trimite „niste masini si flacai in zona ca sa-i scape de gunoaie“. Probabil ca flacaii lui Bulucea vor ajunge mai pe la inceputul lunii iunie, cind campania electorala va fi in toi si orice vot va conta.

Solutii pentru mentinerea curateniei in zona exista. Poate de frica amenzilor oamenii se vor invata minte si nu vor mai arunca gunoiul la intimplare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS