14.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePatru angajati ai institutiilor publice au fost platiti doar pentru ca au stat pe scaune

Patru angajati ai institutiilor publice au fost platiti doar pentru ca au stat pe scaune

Fara sa plimbe macar o hirtie dintr-un birou in altul, doi angajati ai Directiei Generale a Finantelor Publice Gorj si doi ai Inspectoratului de Concurenta Gorj au incasat salariile doar pentru ca au stat pe scaunele unui birou in cadrul caruia functioneaza un compartiment specializat de concurenta, a carui activitate nu se regaseste decit pe hirtie.

Corpul de control al prefectului a organizat in luna februarie un control privind activitatea Inspectoratului de Concurenta Gorj si cea a compartimentului concurentei din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP). Pentru organizarea acestei actiuni s-a avut in vedere ca aderarea si punerea in practica a acquis-ului comunitar in domeniul concurentei constituie o conditie esentiala a Comisiei Europene.

La sfirsitul anului trecut, guvernul a emis o ordonanta de urgenta prin care se aduceau modificari si completari la Legea concurentei. Membrii Corpului de control al prefectului au verificat daca institutiile de concurenta teritoriale din Gorj s-au constituit si functioneaza. Conform legii, din 14 februarie 2003, aceste institutii trebuia sa functioneze. In fiecare luna, cele doua institutii aveau obligatia legala sa raporteze in cadrul Grupului Operativ de Prevenire a Criminalitatii aspectele de incalcare a legii in domeniul concurentei. Nici un astfel de raport nu a fost intocmit, motiv pentru care consilierii prefectului de Gorj Toni Grebla au verificat ce fac angajatii celor doua institutii.

Si-au primit salariile degeaba

Olivia Braghiu si Alexandru Merisescu, incadrati ca inspectori de concurenta in cadrul Inspectoratului de Concurenta Gorj, nu stiau ce trebuie sa faca in institutie. S-a descoperit ca acestia nu primisera atributiile de serviciu, nu fusesera imputerniciti cu puteri de inspectie si nu li se transmisese nici un regulament de organizare si functionare, desi pe stat primisera bani in fiecare luna conform functiei avute. Cea de-a doua institutie in care trebuie sa functioneze un astfel de compartiment este DGFP Gorj. Reprezentantii finantelor din judet aveau stabilite atit atributiile compartimentului de concurenta specializat, cit si programul de activitate al compartimentului, insa angajatii nu stiau ce trebuie sa faca. Infiintarea biroului era doar pe hirtie, abia in timpul controlului fiind intocmite fisele postului pentru Ioan Merisescu si Grigore Simerea, inspectorii care se vor ocupa de concurenta. In mod normal, cei patru angajati ar trebui sa restituie salariile, insa acest lucru va fi stabilit de conducerile celor doua institutii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS