25.5 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateApa calda si caldura sint un lux in orasele din Olt

Apa calda si caldura sint un lux in orasele din Olt

In orasele din Olt apa curenta si caldura reprezinta un lux. Locuitorii din Piatra Olt se aprovizioneaza cu apa de la robinetele din gara, iar in unele puturi a aparut petrol. Apartamentele pentru tineri au fost construite fara utilitati. In Scornicesti, cei care stau la bloc primesc apa rece sase ore pe zi. Dupa transformarea vechilor puncte termice in centrale de cartier, locuitorii din Bals au primit apa calda si caldura dupa sapte ani.

In unele fintini din Piatra-Olt a aparut petrol

In localitatea Piatra-Olt, aflata la nici 20 de kilometri de Slatina, prima grija a locuitorilor este sa se aprovizioneze dis-de-dimineata cu apa de la robinetele din gara. Majoritatea cetatenilor din Piatra Olt stau la casa si au propria sursa de apa: putul din curte. De multi ani, in zece fintini insa este mai mult petrol. Cei de la DSP au venit, au vazut si au trasat sarcini. Trebuie forate puturi, in alta parte a orasului. Edilii au intocmit un proiect, pe care l-au depus pentru a cistiga fonduri (aproximativ 16 miliarde de lei) prin programul PHARE. In toamna lui 2003, proiectul a fost respins „fara nici o motivatie“, dupa spusele primarului Nicolae Truca. Totusi, s-au forat trei puturi, s-a facut aductiunea la put si castelul de apa, insa nu mai sint bani pentru pompe si instalatia electrica. „Pamintul o sa ramina nemuncit, peste 700 de hectare, pentru ca oamenii nu au bani. N-avem bani de motorina, dar avem petrol in fintini!“, spune primarul. Cu toate ca orasul nu ofera nici o perspectiva, sint peste 300 de solicitari pentru locuinte prin ANL. Primul bloc cu 60 de apartamente a fost dat in folosinta, cu chirie, dar fara utilitati, adica fara gaze, apa si caldura.

Locuitorii din Scornicesti au apa rece sase ore pe zi

In Scornicesti, dinspre Slatina se poate ajunge in centrul orasului rulind pe bulevardul Muncii. Pentru soferi e un chin, pentru administratia locala este motiv de gilceava cu cei de la judet, de unde ar trebui sa vina banii pentru reparatii. Capitolul „utilitati“ este deficitar si in acest oras. Potrivit primarului Tiberiu Mateescu, sistemul termic centralizat a fost de mult timp distrus, din cele aproximativ 1.600 de apartamente din oras 1.200 avind in prezent centrale proprii. Nou-infiintata societatea locala de furnizare a apei a pus in functiune trei puturi dintre cele peste 20 care functionau inainte si furnizeaza locuitorilor apa rece sase ore pe zi, trei dimineata si trei seara.

In Bals – apa calda si caldura dupa sapte ani

In Bals, vechile puncte termice au fost transformate in centrale termice de cartier. Patru au fost reabilitate anul trecut, una cu un an inainte, astfel ca locuitorii din Bals au avut de sarbatori apa calda si caldura dupa sapte ani. Primaria a hotarit furnizarea apei calde gratuit in respectiva perioada, avind surpriza ca, in prezent, la sfirsitul iernii, beneficiarii sa „uite“ sa-si plateasca o parte din datoriile acumulate. Primarul orasului, Vitalie Stanciu, spera sa-i convinga si pe cei care in ultimii ani au cerut debransarea, si care sint de ordinul sutelor, ca este bine sa se furnizeze apa calda de doua ori pe saptamina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS