10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMortii de la Poiana Mare sint ingropati pe cimpul de imprastiere a apelor reziduale

Mortii de la Poiana Mare sint ingropati pe cimpul de imprastiere a apelor reziduale

La marginea comunei Poiana Mare, printre culturile agricole, se afla cimitirul Spitalului de Psihiatrie si Maxima Siguranta. Un loc napadit de maracini, plin de oase si stropit din belsug cu apele reziduale de la spital, in care sint ingropati pacientii nimanui, uitati sau respinsi de familii. Lucratorii spitalului sapa la repezeala o groapa, arunca inauntru cosciugul, il acopera cu pamint si asta e tot. Daca au chef si timp, groparii mai infig la capatiiul mortului o cruce de lemn, pe care scriu cu creionul chimic numele, anul nasterii si data mortii si aprind o luminare. Dar, de cele mai multe ori, nu au chef. Pe seama cimitirului spitalului circula povesti macabre despre cadavrele scoase din morminte de ciinii ciobanilor.

Nemultumiti ca nu au iesit la iveala toate relele de la Spitalul de Psihiatrie si Maxima Siguranta de la Poiana Mare, o parte dintre angajati au tinut sa se afle si de cimitirul spitalului, locul in care sint aruncate cadavrele fostilor pacienti.

La marginea comunei, pe un cimp de imprastiere a apelor reziduale ale spitalului, se afla cimitirul. Un loc fara gard, napadit de buruieni si de maracini, in care pe gropile mai vechi s-a tasat pamintul si au iesit la suprafata sicriele sparte, din care se zaresc scheletele. Peste tot se vad oase, iar crucile rupte sint aruncate la intimplare.

Localnicii, dar, mai ales, angajatii spitalului sustin ca, dupa fiecare inmormintare, ciinii scot cadavrele, iar imaginile oferite sint de cosmar. „Asa a fost dintotdeauna. Asta e locul nimanui si treaba se face de mintuiala. Sicriele se baga in pamint la mai putin de o jumatate de metru si, cum sint prost lucrate, se poate ajunge usor la morti“, povesteste un angajat al spitalului.

Nu putem sti cit din ceea ce a relatat unul dintre angajatii vechi ai spitalului, care in prezent ocupa o functie importanta, este adevarat si cite dintre afirmatiile lui sint povesti numai bune de atras ministrii la Poiana Mare si de schimbat directori. La fata locului am gasit un cimitir neingrijit, lasat in paragina, dar cu mormintele sapate de curind intacte. Multe dintre ele nu aveau nici macar o cruce sau o luminare la capatii, dar erau intacte.

Cimitirul va fi in curind curatat de oase si maracini

Noul director al spitalului a dat si el o tura pe la „cimitirul nimanui“ si nu a fost deloc multumit de ce a gasit. El si-a propus ca, imediat ce se va incalzi vremea, sa-i ceara primarului comunei citiva oameni care beneficiaza de ajutorul social si sa-i puna sa adune oasele si sa taie maracinii din cimitir. „O sa ne ingrijim mai mult de curatenie, dar doar atit. Nu putem sa imprejmuim cimitirul deoarece in doua zile ar disparea gardul, iar despre paza nici nu poate fi vorba. Cimitirul are o suprafata de un hectar. Ar trebui sa mai angajez cinci paznici si, deocamdata, nu imi permit“, sustine Viorel Oprescu, directorul Spitalului de Psihiatrie si Maxima Siguranta de la Poiana Mare.

Pina nu de mult, mortii spitalului erau inmormintati in cimitirul comunei. In timp insa, acesta a devenit neincapator si atunci s-a ales cimpul de imprastiere a apelor menajare. In legatura cu faptul ca, din opt morminte, doar trei aveau cruce, directorul a spus ca la fiecare mormint se pune si cite o cruce, insa dispare imediat: „Le fura localnicii, sa le puna pe foc“.

Se pare ca localnicii din Poiana Mare prefera doar crucile noi, cele vechi si rupte- destul de multe, de altfel- lasindu-le pe loc.

Ce mai vor salariatii?

Nu se stie ce au sperat angajatii spitalului, care au sunat disperati la redactiile tuturor ziarelor si posturilor de televiziune ca sa se plinga de tiranismul fostei directoare Florentina Pesa si de grozaviile care se intimpla dincolo de portile spitalui, insa un lucru e sigur: nici acum, cind au un nou director, nu le convine. Este vorba de aceiasi angajati care si-au aplaudat ministrul la scena deschisa, acuzind presa ca a exagerat, si care acum pun pe tapet alte si alte povesti demne de filmele de groaza.

Si, ca nu cumva sa fie descoperita scurgerea de informatie, paznicii spitalului, care, in mod normal, uita sa treaca si pe la cimitir, sint asmutiti impotriva ziaristilor curiosi.

„Probabil ca introducerea condicii de prezenta i-a nemultumit. Sint inca oameni in spital carora nu le place sa munceasca. Au fost invatati sa vina la program cind vor, sa faca doar ce vor si sa fure pe rupte. Sint mai multe halate prin comuna decit in spital. Nu se mai poate! In primele doua zile de serviciu, eu am venit la ora sase la program, iar angajatii mei au venit la sapte, la opt“, a declarat directorul spitalului.

Vinovati de situatia dezastruoasa in care se gasesc bolnavii de la Poiana Mare- pentru ca, pina la urma, asupra lor se rasfring toate lispurile- sint deopotriva medicii, asistentele, infirmierele, cit si conducatorii spitalului, deoarece, tacind atita vreme, au ascuns toate relele si situatia a devenit de nesuportat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS